Деякі громади Львівщини не охоплені сучасною системою сповіщення під час надзвичайної ситуації

302ae601b1ebe92346d74b8579e6e2e4

В 11 територіальних громадах Львівщини не працює система сповіщення населення під час надзвичайних стуацій.

В 11 територіальних громадах Львівщини не працює система сповіщення населення під час надзвичайних ситуацій.

Про це під час позачергової сесії Львівської обласної ради повідомив директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Ігор Туз.

Як пояснив він, сирени, які були раніше, використовувалися для інформування населення на випадок ядерного вибуху. На сьогодні вони не відповідають сучасним вимогам, відтак їх замінюють новими.

«Ці сирени мають автономне живлення, вони можуть працювати продовж 45 годин, навіть за відключення електрики. Крім цього, вони не тільки гудять, а надають певну інформацію. Тобто 5 хвилин йде гудіння, потім розказують, яка є небезпека і що треба робити саме зараз», - пояснив Ігор Туз.

Наразі нова система працює на території 46 громад. Водночас, є 11 громад, де ця система не працює.

«Ми просимо ще півтора мільйона гривень дофінансування, бо залишається ще 11 громад, які є поза цією системою оповіщення. Хоча інформацію вони отримують через систему «Набат» і поширюють всіма шляхами, навіть через священників. На цьому етапі йдеться створення системи оповіщення у центрах громад. Деякі заможніші громади можуть дозволити собі встановити їх у кожному населеному пункті. Щодо фінансового ресурсу, який передбачений на цей рік, то ми вже пропрацювали це з громадами. Щодо тих 11, які залишилися, то вони ще не визначилися, адже вони повинні надати співфінансування. Наразі не проявляють ініціативи у створенні системи оповіщення такі громади як Солонківська, Жовтанецька, Великолюбінська, Комарнівська, Рава-Руська, Перемишлянська, Грабовецько-Дулібівська, Козівська, Великомостівська, Сокальська і Підкамінська. Поморянська громада взагалі дала відповідь, що відмовляється брати участь у створенні системи оповіщення. Після створення територіальних громад, ми ініціювали створення у низ служб цивільного захисту населення, або щоб принаймні одна людина була в громаді, яка цим займалася, бо це великий об’єм робіт. Ми комунікуємо з кожною громадою, яка ще не створили систему оповіщення, переконуємо. Основна проблема, я так розумію - це кошти. Будемо шукати шляхи, щоб допомогти тим, які є фінансово неспроможні, щоб вони створили такі системи», - розповів Ігор Туз.

Попри це, як запевнив директор департаменту, за три роки в області створено сучасну систему оповіщення, також в цілодобовому режимі функціонує оперативно-чергова служба департаменту з питань цивільного захисту. Через основну та резервну системи «Набат» за декілька хвилин звістка про небезпеку надійде до 7 тисяча абонентів -  першочергово до керівників усіх рівнів в області.

Також, мешканці можуть отримати  інформацію за номером багатоканального телефону - 0800600491.

Крім цього, поради як діяти у випадку надзвичайної ситуації, або війни, розміщено на сайтах обласної державної адміністрації, районних адміністрацій, усіх органів місцевого самоврядування.

Загалом, в особливий період, коли можливі теракти, військові загрози, руйнування, застосовуються спеціалізовані служби цивільного захисту. На Львівщині 12 таких служб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: