Україна від'єднається від енергосистем РФ та Білорусі на три дні

f066e4d2f2d7ce92bd83035ef43f237d

Наступного тижня, упродовж 24-26 лютого, енергосистема України працюватиме в ізольованому режимі.

Про це 16 лютого повідомили в Укренерго.

Там зазначають, що на цей період запланований перший етап випробування енергосистем, відокремлених від Росії та Білорусі. У той же час ОЕО України об'єднають з «островом Бурштинської ТЕС», дві частини енергосистеми України працюватимуть синхронно.

Згідно з угодою про умови майбутнього об'єднання української та європейської енергосистем, це відбуватиметься у два етапи. Перший — взимку, другий — влітку.

«Випробування в ізольованому режимі і майбутня синхронізація енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи будуть здійснюватися в єдиному блоці регулювання з енергосистемою Молдови. Результати тестувань стануть підґрунтям для ухвалення рішення ENTSO-E про перехід на паралельну роботу з українською та молдовською енергосистемами», - кажуть в Укренерго.

Острів Бурштинської ТЕС тимчасово від'єднають від енергосистем ENTSO-E та приєднають до ОЕС України вранці у середу, 23 лютого. Опісля — тимчасово від'єднають ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі.

Повернення енергосистеми України на паралельну роботу із зазначеними енергосистемами заплановане на 27 лютого. Робота блоку регулювання «Україна-Молдова» в ізольованому режимі запланована 24-26 лютого, пояснюють у відомстві

На час ізольованої роботи 24-26 лютого також об'єднають торгові зони ОЕС України та «острова Бурштинської ТЕС». Відповідно, Бурштинська ТЕС та всі решта українських виробників електроенергії у зазначений період працюватимуть в єдиній торговій зоні.

Робота в ізольованому режимі не є стрес-тестом для енергосистеми. Мета випробувань — продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи. Тестування передбачають почергове проведення відключення генерації та навантаження.

«Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» довів до постачальників допоміжних послуг (виробників електроенергії) необхідні обсяги резервів, які під час випробування треба забезпечити на кожному енергоблоці. Робота всіх видів генерації на час ізольованої роботи спланована таким чином, щоб забезпечувати максимально ефективну роботу енергосистеми з необхідними обсягами резервів та раціональне використання палива», - йдеться в повідомленні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: