У Львові вимагають прийняти закон про володіння вогнепальною зброєю

10-1

Львівська міська рада планує звернутися до голови Верховної Ради з вимогою негайно ухвалили закон, який дозволить українцям вільно володіти вогнепальною зброєю.

Відповідне звернення на прохання низки громадських організацій і товариств оприлюднив секретар ради Маркіян Лопачак.

«Вільне володіння зброєю – це забезпечення конституційного права кожного українця на самозахист. І це право має бути врегульовано законом. Адже просто абсурдно, що на восьмому році війни, в умовах складної криміногенної ситуації, при загрозі повномасштабного московського вторгнення, законослухняні громадяни залишаються фактично роззброєними перед злочинцями та окупантами. Українська нація вже довела свою зрілість. Спочатку – на Революції Гідності, а потім – і на війні», – йдеться у зверненні.

Там також наголошується, що Україна залишається єдиною державою в Європі, де обіг зброї регулює не окремий закон, а відомча інструкція, затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ. Понад десять років українці піднімали питання ухвалення Верховною Радою закону, який би врегулював відносини у цій сфері. Втім, зараз, у часи ймовірного вторгнення Росії, українці залишаються фактично роззброєними.

Відтак, дерпутати ЛМР планують ухвалити звернення до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з вимогою негайно ухвалити законопроєкт №5708-1 «Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю».

«Враховуючи складний історичний шлях, що пройшли наш народ і держава за останнє століття, досвід окупацій, геноцидів та національно-визвольної боротьби, а також позиціонування України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави, вважаємо недопустимими тези МВС про «неготовність» суспільства користуватись законним правом на збройний самозахист. Нагадуємо, що це право було відібране у нашого народу більшовиками в 1920-их роках і дозволило окупаційній владі в подальшому здійснювати політику Голодомору та масових репресій. Події останніх років лише підтверджують зрілість українців як політичної нації, здатної протистояти намаганням окремих політсил встановити диктаторський режим на території України та змінити геополітичний курс всупереч волі народу. Абсурдним виглядає твердження про те, що громадянам, які не боялись із дерев’яними щитами йти під кулі спецпідрозділів все того ж МВС під час подій Революції Гідності, а потім, організувавши добровольчі батальйони, виступили на захист територіальної цілісності нашої держави проти регулярних підрозділів армії російського агресора, Українська держава забороняє носити зброю для захисту власного життя», – йдеться у зверненні.

Зараз на розгляді Верховної Ради перебувають два проєкти законів щодо врегулювання обігу зброї: проєкт закону «Про право на цивільну вогнепальну зброю» №5708 від 25.06.2021, внесений народним депутатом Фрісом та іншими  - так званий «основний», а також проєкт закону «Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю» №5708-1 від 13.07.2021, внесений народними депутатами Шараськіним,  Заблоцькимта іншими - так званий «альтернативний».

«Принциповою відмінністю між документами є відсутність у законопроєкті №5708 положень, які б передбачали право громадян володіти і носити зброю саме з метою самозахисту. «Основний» законопроєкт залишає для цивільної зброї виключно нішу мисливського і спортивного інструменту, за носіння якого в спорядженому вигляді за межами мисливських угідь або стрільбищ передбачається кримінальна відповідальність. Така позиція авторів законопроєкту не має чіткої аргументації і базується на суб’єктивному припущенні МВС щодо «неготовності» українців отримати право збройного самозахисту», - йдеться у зверненні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: