Загроза вторгнення російських військ: що відбувається з ринком нерухомості у Львові

IMG_9273-696x464
Фото Микити Печеника

Українці не поспішають утікати до Львова через ймовірну загрозу вторгнення російських військ. Віднедавна про це тільки й розмов, мовляв ще трохи — й у Львові не залишиться місця для городян.

Фахівці з нерухомості кажуть: справді, оренда дещо пожвавилась, та це не ті рекордні напливи мешканців Сходу чи Півночі України, про що ходять чутки з початку нового року.

Що сьогодні відбувається з ринком нерухомості у Львові, чи справді українці переїжджають на Захід і чи вплинуло це на ціни, розбиралася ІА Дивись.info.

Пожвавлення попиту на довготривалу оренду квартир справді почалося з лютого, та не суттєво і тільки у бізнес-сегменті, пояснює нам голова Львівського регіонального відділення фахівців з нерухомості Андрій Борисов.

І додає: хоч поки не проведено детального аналізу, все одно говорити про великі напливи біженців до Львова, зокрема через російську агресію, поки не доводиться.

«Зараз в Асоціації ми можемо тільки виважено говорити про те, що поки не спостерігається суттєвого охоплення ринку оренди, а інформації, яку висвітлюють деякі ЗМІ про шалений попит і підвищення цін на 20-30%, наразі немає. Більшість експертів, котрі це заявляють, не є відомими серед професійного кола ріелторів», - пояснює фахівець.

Із цим погоджується наш співрозмовник з агенства нерухомості «АН Лофт». Зі слів ріелтора, попит на оренду помешкань у Львові нині є таким самим, як і на початку лютого, щоправда, трохи пожвавилась зацікавленість з початку теперішнього тижня, а станом на сьогодні — стишилась.

«Попит залишився на такому ж рівні, що й з початку року. Дехто спекулює на цьому, мовляв оренда зросла, але ми бачимо, що пропозиції зараз є більше, ніж попиту і зауважувати, що люди масово переїжджають з різних куточків України до Львова, не доводилось», - каже фахівець.

Фото: depositphotos

І додає, що для порівняння, якщо раніше на оренду квартири був один претендент, то зараз їх є два, та для ринку нерухомості це не завдало суттєвих змін.

«Глобального напливу немає», - констатує ріелтор.

В агентстві нерухомості «Весь Львів» також відповіли, що сьогодні не спостерігається ажіотажу довкола оренди квартир, зокрема мешканцями Харкова, Одеси, Києва чи інших великих міст Сходу та Півночі.

«Немає ніяких суттєвих змін, якщо порівнювати із аналогічним періодом і часом. Не відчувається також напливу біженців, про який зараз всі говорять. Зараз сезон стандартний — такий, як і в різні роки. У Львові є безліч пропозицій на оренду квартир, і ціни змінились не суттєво», – говорить її директор Дмитро Феодосійович.

Заявок є дуже багато, люди цікавляться можливою орендою, але готових до переїзду в результаті є одиниці, зазначає Андрій Борисов.

«Львів готовий прийняти людей, і місця є вдосталь. Ніхто не каже зараз, що квартири закінчилися, але, по факту, поки є тільки багато дзвінків: їх більше, ніж реальних людей, які готові фінансово підтвердити оренду. На ринку житлової довготривалої оренди, як правило, здають об’єкти щонайменше на рік, а більшість цікавиться квартирами на кілька місяців. І навіть попри це, подобова оренда в місті також не заповнена повністю. Логічно, якщо люди, приїхавши до Львова, спершу оберуть квартиру подобово, аби приглянутись, скажімо, з’ясувати, що відбувається тут — і аж потім обирати, чи залишатися та орендувати квартиру довгостроково», - пояснює очільник Львівської АФНУ.

Щодо цін, то наші співрозмовники говорять про несуттєве зростання, водночас справа не у шаленому попиті, а в традиційних факторах, від яких залежить вартість.

Поки немає порахованих цифр, скільки людей встигли переселитися до Львова, говорить Андрій Борисов, але каже, що ціни зросли на 5% – максимум на 7%, якщо порівнювати з аналогічним сезоном торік. І це стосується бізнес-сегменту, з добре відремонтованими та обладнаними усім необхідним квартирами.

«Ціни на житлову оренду завжди «завмирають» чи зменшуються у лютому. Це йдеться про так званий післясвятковий період, коли туристичний сезон втихомирюється, відповідно, наприклад, подобова оренда найчастіше тоді простоює. Подобовики, порівняно з минулим сезоном, мають зараз майже на третину більше заселень, тобто у цьому сегменті ціни практично не змінилися», - зазначає експерт.

Фахівці говорять, що сезон, коли попит на довгострокову оренду квартир у Львові буде справді шаленим, почнеться наприкінці літа, коли до міста приїдуть студенти.

У теперішній період до Львова найчастіше переїжджають IT-фахівці, та на короткий термін — два-три місяці. Ситуація помітно зміниться наприкінці літа — у сезон початку навчання, каже Дмитро Феодосійович.

«Сезонність довготривалої житлової оренди у Львові, зокрема, відтермінована навчальним процесом, оскільки у місті близько 150 тисяч студентів, з яких приблизно сто тисяч – приїжджі, то серпень-вересень є піком сезону довготривалої житлової оренди, і поки що ніякі переселенці не змогли перемогти цього показника», – додає також Андрій Борисов.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: