Минає рік з початку вакцинації проти коронавірусу, а статистика невтішна 

IMG_5345-747x420

Наступного тижня виповнюється рік від початку вакцинації проти коронавірісу на Львівщині. Втім рівень вакцинації є невисоким.

Про це під час брифінгу 18 лютого розповів регіональний координатор з питань вакцинації проти коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

«За тиждень буде рівно рік, як на Львівщині розпочалася вакцинація, це було 25 лютого. І ті показники, які ми на сьогодні маємо, особливо не тішать. Лише 51,8% населення вакциновано однією дозою, і 49,5% — двома», - розповів Олег Когут.

Він додав, що незадовільними темпами відбувається і вакцинація бустерною дозою.

«Доведено, що бустерна доза, навіть при «Омікроні», зменшує кількість захворювань і попри те, що цей штам умовно легко переноситься, також зменшує і кількість госпіталізацій. Загалом в області бустерною дозою вакциновано 28895 осіб. Якщо порівняти з початком цього тижня, то у нас вакциновано за цей час трохи більше як 400 осіб. Цей показник є незадовільним. Показники захворюваності і госпіталізації свідчать про те, що потрібно звернути увагу на вакцинацію другою та бустерною дозами», - розповів Олег Когут.

За його словами, саме для цього 2 лютого було прийнято постанову уряду про план заходів щодо вакцинації населення до кінця року, а позавчора — відповідне розпорядження видав голова ЛОДА.

«Хочу зауважити, що справа не в обсягах чи кількісних показниках вакцинації, а в її результативності. Лише вакцинація може врятувати від важкого перебігу захворювання. На жаль, лише за вчорашню добу на Львівщині 17 осіб померли від коронавірусу. Хочу звернути увагу на вікову структуру людей, які померли. Лише одна особа була віком до 39 років. Решта — це люди, яким було понад 60 років. Але на сьогодні ця найбільш вразлива категорія населення вакцинована лише на 40%», - розповів координатор з вакцинації.

Він додав, що розпорядження голови ЛОДА і державна програма вакцинації визначають найбільш критичні вікові і професійні групи  населення, на які потрібно звернути особливу увагу.

«Це, зокрема діти 12-17-и років. Також це особи, яким понад 60-ь років. В цій категорії, до кінця року ми повинні вийти на рівень вакцинації – 80%, бо зараз  маємо лише половину від цього показника. Загалом рівень вакцинації  населення до кінця року мав би становити щонайменше 70%. Це показник який дозволить створити популяційний імунітет», - пояснив Олег Когут.

Також у розпорядженні голови ЛОДА визначені показники щоденних обсягів вакцинації.

«Загалом в області щоденно повинно вакцинуватися близько 11900 осіб. На жаль, ми на сьогодні не досягаємо навіть половини від цього показника. Наприклад, за минулу добу вакциновано трохи більше ніж 4400 осіб», - розповів Олег Когут.

Щодо ситуації із захворюваністю на коронавірус, то вона наразі стабілізувалася.

«Не знаю чи ми вже на плато, але впродовж певного часу рівень захворюваності залишається відносно стабільним. Щоденно ми реєструємо 1400-1600 випадків захворювання. За минулу добу кількість таких випадків підтверджених лабораторно була 1490. Це свідчить про те, що розслаблятися аж ніяк не можна, тим більше, що кількість вакцинованих не досить висока на сьогодні», - розповів координатор з вакцинації.

За його словами, в середньому півтори тисячі осіб на Львівщині перебувають на лікарняних ліжках і майже така сама кількість проходить амбулаторне лікування.

«Тобто сумарно в області хворіє 2,5 – 3 тисячі осіб. Заповненість ліжкової мережі – 47%. Клінічна база готова до можливого збільшення кількості захворювань, але сподіваюся що ситуація не буде погіршуватися і кількість хворих буде зменшуватися. Але до зменшення кількості хворих може призвести лише дотримання  профілактичних заходів, перш за все це вакцинація», - підсумував Олег Когут.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: