Не могли передбачити: чому не вдалося запобігти обвалу в будинку на вулиці Ставропігійській у Львові (фото)

IMG_20220221_111111

У будинку на вулиці на Ставропігійській, 5 у Львові, де вчора стався обвал, зараз працюють бригади ДСНС і «Львівгазу».

«З того, що ми бачимо, зруйнувалася балка перекриття, впала і потягнула за собою сходові марші 2 і 3 поверху. Ці всі конструкції обвалилися на перший поверх. Ймовірна причина обвалу – втрата несучої здатності балки перекриття. Як ми сьогодні побачили, сама балка досить міцна, але в місцях, де вона входила в мур, деревина вже була досить трухлява», – пояснив голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля.

За його словами, в будинку були пошкодження покрівлі під час літніх буревіїв, але управляюча компанія покрівлю відремонтувала.

«Конструктивна особливість покрівлі цього будинку в тому, що там є світлових ліхтар, він був пошкоджений. Ремонт був червні чи липні», – уточнив голова районної адміністрації.

За його словами, на той момент ознак майбутнього руйнування не було.

«Такі речі навряд чи можна передбачити. Коли ремонтувався дах, там були покрівельники, директор управляючої компанії. Жодних ознак того, що може бути руйнування там не було. Візуально цього побачити не було можливості», – запевнив Андрій Зозуля.

Зараз у будинку працює ДСНС разом з альпіністами, щоби демонтувати ті елементи, які ще можуть впасти

«Щоби навіть зайти туди і прибрати, потрібно, аби було безпечно. Тому зараз працюють над тим, щоб забрати залишки світлового ліхтаря і сходів. Після цього приберуть всі елементи знизу і будуть встановлювати риштування. Це забезпечить тимчасовий вхід до помешкань на третьому поверсі. На другому поверсі сходові марші не зруйновані. Сьогодні мешканка другого поверху спокійно спустилася і пішла на роботу. Відповідно, коли буде встановлено риштування, облаштують нові сходи в помешкання. Після цього будемо звертатися у міську комісію з ТЕБ і НС, щоб відновити входи», – розповів Андрій Зозуля.

Він додав, що електро- і водопостачання у будинку не було порушено, натомість газ довелося відімкнути.

«Вчора вимкнули газопостачання. Є підозра, що десь може бути пошкоджена мережа, тому в плані безпеки це було правильне рішення. Сьогодні все буде докладно обстежено, і якщо виявиться, що пошкоджень немає, газопостачання буде відновлено", – сказав Зозуля.

Він додав, що загрози подальшого руйнування немає, а мешканцям була запропонована евакуація.

«На другому поверсі живе жінка працездатного віку та пенсіонерка. На третьому – чоловік з дітьми і поруч ще один сусід. Мешканцям ще вчора була запропонована евакуація з помешкань, проте вони відмовилися, пояснивши, що електрику і воду мають  і краще дочекаються, доки їм облаштують тимчасовий вхід. Я думаю, що сьогодні до вечора це буде зроблено», – розповів голова райадміністрації.

Наразі всі роботи проводяться коштом управляючої компанії.

«Пізніше, коли ми будемо мати якісь орієнтовні кошториси, прийматимемо рішення, з яких джерел виділяти кошти», – розповів Андрій Зозуля.

Він додав, що вночі біля будинку чергували працівники муніципальної варти.

«Якщо буде потреба, будемо залучати їх знову», – пояснив  голова райадміністрації.

Натомість заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірнина Маруняк повідомила, що до будинку виїхала проєктна організація, яка дасть пропозиції, яким чином швидко і якісно відновити сходи.

«У найближчий час відбудеться засідання міської комісії ТЕБ і НС, на якій будемо розглядати це питання і виділення коштів з резервного фонду для проведення аварійно-відновлювальних робіт», – розповіла Ірина Маруняк.

Будівля на Ставропігійській 5, є триповерховим, багатоквартирним житловим будинком і пам’яткою архітектури місцевого значення.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: