ЄС остаточно погодив мільярдну допомогу для України

єс
фото ілюстративне

Рада Європи погодила виділення нової макрофінансової допомоги Україні у розмірі 1,2 млрд євро.

Про це повідомила пресслужба Ради Європи, повідомляє ЕП.

У своїй заяві Рада Європи пояснила, що швидке погодження нової програми співпраці з Україною зумовлено «постійними загрозами безпеці, що вже викликали значний відтік капіталу». Як наслідок, країна втрачає доступ до зовнішніх ринків капіталу.

Першу частину макрофіну у 600 млн євро Україна отримає відразу щойно погодить із ЄС Меморандум про взаєморозуміння. У документі визначать структурні реформи, виконання яких необхідно для отримання другої частини допомоги.

Аби отримати другий транш, Україні доведеться не лише виконати цей Меморандум, але й всі узгоджені з МВФ структурні маяки.

У ЄС зауважують, що у ході першого перегляду МВФ програми stand-by у листопаді 2021 року, Фонд констатував обмеження доступу до фінансових ринків.

Лише цьогоріч це збільшить потребу України у фінансуванні дефіциту платіжного балансу на щонайменше 2,5 млрд доларів. Нова макрофінансова допомога має на меті зменшити навантаження на фінансування.

Крім того, геополітичне загострення, яке розпочалося ще у листопаді, призводить до відпливу капіталу, ослаблення гривні та спустошення міжнародних резервів.

Для того, аби надати Україні фінансову допомогу, Єврокомісія здійснить випуск бондів з терміном погашення до 15 років.

Крім основної кредитної лінії у 1,2 млрд євро, ЄС планує виділити Україні 120 млн євро грантових коштів на проєкти, спрямовані на підтримку стійкості країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: