Евакуація в заручники: як Росія турбується про українських «біженців»

87
Фото: BBC.

18 лютого почалася евакуація населення самопроголошених «ЛНР/ДНР» на територію РФ, декілька тисяч людей виїхали зі своїх домівок, щоби поселитися у наметових таборах, та дуже швидко почали повертатися назад.

Всього Росія планує евакуювати 700 тисяч людей.

Пропагандистська акція

Перші повідомлення про евакуацію з'явилися 18 лютого, їх зробили ватажки бойовиків Денис Пушилін та Леонід Пасічник.

«Варто звернути увагу, що евакуація розпочалася із заклику ватажків бойовиків «ЛНР/ДНР» Пушиліна та Пасічника. Дуже показово, що звернення до населення було записане ще 16 лютого, за два дні до проголошення евакуації. Це свідчить, що РФ заздалегідь готувала цю інформаційну провокацію», – розповідає ІА Дивись.info військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Приблизно 60 тисяч людей втекло від фейкового наступу української армії на Донбас, про евакуацію люди дізнавались з СМС та трансляції по телевізору заяв ватажків бойовиків Пушиліна та Пасічника.

«Можна сказати, що масштаби міграційної ситуації, як мінімум, перебільшені, наразі МНС Росії повідомляє ледь не про 61 тисячу, натомість ця ситуація спростовується попередніми повідомленнями цієї ж структури. Адже повідомляється, що на території Ростовської області наразі знаходиться 6700 мешканців окупованих територій. Відповідно прийняте рішення про додаткове розміщення ще у 7 регіонах РФ 28 тисяч людей. Тобто не складна арифметика дає зрозуміти, що є лише 35-37 тисяч людей», – говорить Снєгирьов.

За повідомленням російських ЗМІ, людей відправлятимуть у понад 40 регіонів РФ, де заявили про готовність прийняти біженців та надати їм харчування, меддопомогу і вакцинувати всіх від коронавірусу. Евакуйовують переавжно пенсіонерів, жінок та дітей, чоловіки призовного віку покинути ОРДЛО не можуть, всі вони стають мобілізованими, а у разі відмови їм погрожують тортурами.

«Насамперед евакуація – це така пропагандистська акція і вона не викликає у місцевого населення великого ентузіазму, тому що ніякого загострення, про яке говорять росіяни та окупаційна влада, там немає. Фактично за ці дні зі 700 тисяч, як говорив ватажок «ДНР» Пушилін, виїхало тільки 70 тисяч, і це тільки ті, хто перетнув кордон РФ. Ця евакуація зірвана, ніякого масового виїзду населення до Росії немає. Місцеві (ця історія починається з 2014 року) не дуже бажають виїзжати, тому що вони піклуються про своє майно, а у сільських районах це худоба, хазяйство, яке потрібно буде кинути і невідомо коли люди зможуть повернутися. За моїми даними, вже дехто з тих, хто виїхав на евакуацію, повернулися, бо там, куди вони виїхали, не було ніяких умов для проживання», – коментує для Дивись.info воєнний історик та експерт Михайло Жирохов.

Історія повторюється

Перший палатковий табір для жителів ОРДЛО було розгорнуто під Таганрогом, що у Ростовській області, тимчасовий притулок розрахований приблизно на 10000 людей. Складається він з надувних наметів та двоповерхових ліжок, які впритул стоять одне до одного, залишивши місце лише для вузенького коридору.

«Історія повторюється, 2014 року в Ростовській області були наметові містечка, табори, в яких збирали людей, зокрема мої знайомі, вони таким чином виїхали за Урал і тепер живуть у Росії. Виїздили вони спеціальними військово-транспортними літаками. Людей везли на Камчатку, у Владивосток – у ці райони, які майже не заселені російським населенням. Думаю, така ж схема працюватиме і зараз, але якщо влітку 2014-го люди тікали від обстрілів, війни, невизначеності, бо містечко, де я жив, чотири рази переходило із рук в руки, тобто влада мінялась майже щодня. Люди тікали саме від цього, але за 8 років, все вже устаканилось, люди почали отримувати зарплату, працювати, тому зараз зриватися, їхати для них не варіант», – каже Михайло Жирохов.

Повідомлялося, що біженців також помістять у селі в пансіонаті «Червоний десант», що поблизу Таганрога.

Насправді ж людей поселили у спортзалі спортивної школи №13 у Таганрозі, з повідомлень ЗМІ всі забезпечені гарячим харчуванням, медичною допомогою та психологічною.

Коли люди відпочинуть та отямляться, їх залізницею відправлять у інші райони РФ, переавжно в малозеселені.

Ростовська область вже отримала від влади 5 мільярдів рублів на виплати жителям окупованих територій.

За добу із Ростовської до Воронезької областей залізничним транспортом було доставлено близько 2 тисяч осіб. Ще 3,4 тисячі людей найближчим часом очікують у Курській, Воронезькій, Волгоградській та Нижегородській областях. У понеділок планується відправити ще 15 поїздів.

«Люди вже повертаються додому, умови, у які евакуйовують їх, не задовільняють мешканців окупованих територій, йдеться і про те, що змінена географія плану евакуювання, їх потягами перекидають у глибинні райони РФ, зокрема Нижній Новгород. Також вже лунають заклики щодо їх передислокації у райони Крайньої Півночі. Це жодним чином не може задовільнити людей, які виїхали на декілька днів. На мою думку, йдеться про те, що подібними тезами РФ їх використала як політичних і фізичних заручників, вирішує політичні питання, звинувачуючи Україну в начебто порушеннях правил ведення війни, і власне у провокуванні агресії проти цивільного населення. Росія таким чином фактично вирішує питання демографічної ситуації на території своєї країни», – говорить Дмитро Снєгирьов.

За даними Прикордонного управління ФСБ Росії по Ростовській області, за добу через пункти пропуску російський кордон перетнуло понад 30 тисяч громадян Донбасу, що значно менше, ніж повідомлена раніше цифра в 61 тисячу.

Окрім цього, майже у всіх регіонах, до яких прибули біженці, було введено режим надзвичайної ситуації.

Режим «тиші»

Біженців змушують нічого не розповідати про свою евакуацію. Видання BBC, якому вдалося потрапити на вокзал, звідки людей перевозили вже по Росії, писало: «Одна з жінок сказала, що влада не хоче, щоби біженці розповідали про те, як організований їхній приїзд до Росії. А інша, на пероні, вимагаючи, щоб поліцейські допомогли їй, голосно заявила: «Я тоді шукаю телебачення і все їм розповідаю, хоч ви сказали їм нічого не говорити».

Незважаючи на численні повідомлення про готовність росіян прийняти біженців, насправді картина кардинально відрізняється від російських фейків.

Багато росіян обурені розміщенням на своїх територіях жителів «ЛНР/ДНР».

Росіяни у місцевих пабліках поспішили показати біженцям із ОРДЛО свою «гостинність», закликавши їх повертатися назад. Вони висловили подив, чому людей почали переселяти саме в Ростовську область, а не «більш фінансово забезпечені і з більшою кількістю робочих місць» північні регіони РФ.

«Клас. Дивлюся, такі жебраки їдуть... Їм тільки дотації ще», «Так пообіцяли по 10000, ось вони і їдуть», «Мені цікаво, наскільки за термінами таке переселення продовжуватиметься?.. І чому саме в РО (Ростовську область. – Ред.)? Чому не в Підмосков'я, де зосереджена вся промисловість? І не Зауралля?», – коментували росіяни.

Деякі запропонували везти жителів ОРДЛО до Сибіру: «працювати й відпрацьовувати свій хліб, а не на халяву жити, як вони всі звикли».

«Питання в тому, що теж саме, як було з переселенцями в Україну, річ у тому, що на Донбасі це більш урбанізована територія і більшість жителів це городяни, вони не мають ніяких спеціальностей, які були б затребувані в селах. Більшість людей, наприклад, які виїхали до України, живуть у великих містах, тому що у більшості це держслужбовці, педагоги, лікарі, які пристосованіші до міського життя, вони не зможуть вижити в селі, де потрібно рубати дрова, тримати тварин», – розповідає Жирохов.

Щодо обіцяного харчування Росія знову ж не виконала обіцянку, з недавно опублікованих кадрів видно лише, що люди отримали воду в пляшках та третьосортний ковбасний виріб. Коштує ця «ковбаса» близько 94 гривні за кілограм та, судячи з відгуків з російських сайтів, їсти це не рекомендується.

Росіяни знову ж не були щедрими на співчуття та в основному говорили, що вони цього заслужили, і що ця ковбаса коштувала їм всього майна.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: