Радбез ООН провела термінове засідання через ситуацію в Україні

Радбез ООН
Getty images

Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй (Радбез ООН) на заклик України і її союзників провела термінове засідання на тлі «визнання» Росією «незалежності» так званих республік «Л/ДНР».

Зустріч розпочалася о 21:00 понеділка за нью-йоркським часом або о 04:00 вівторка, 22 лютого, за Києвом. Вона пройшла у відкритому форматі з виступами на ній всіх країн-членів, враховуючи Російську Федерацію, повідомляє Obozrevatel.

На ній Кремль закликали відмовитися від дій, що призводять до ескалації, а представник РФ звинувачував Київ у невиконанні «Мінська».

Сполучені Штати, Британія і Франція надіслали запит у Раду безпеки ООН про проведення термінового засідання щодо ситуації в Україні, яка склалася після «визнання» Росією «Л/ДНР». Члени Радбезу ООН Албанія, Ірландія, Норвегія і Мексика також підтримали цей запит.

«Ми підтримуємо заклик України до термінового скликання Ради безпеки ООН. Радбез має вимагати, щоб Росія поважала суверенітет і територіальну цілісність України, держави-члена ООН», – заявила постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Вона наголосила, що визнання Путіним частин регіону Донбасу «незалежними державами» є неспровокованим порушенням суверенітету й територіальної цілісності України.

Вчорашні дії Кремля Томас-Грінфілд назвала повною відмовою від Мінських домовленостей і порушенням резолюції 2202 (2015) Радбезу ООН.

«Заява Росії – не більше ніж театр, очевидно, покликаний створити привід для подальшого вторгнення в Україну», – припустила постпред США в ООН.

Зазначимо, що у лютому 2022-го в Раді безпеки ООН головує Російська Федерація.

«Немає вакцини від вірусу, що розповсюджується Кремлем. Важливо зрозуміти, хто дійсно друг і член ООН, а хто і далі стримуватиме Росію словами», – закликав на засіданні постійний представник України Сергій Кислиця.

Постпред США в ООН Лінда Томас-Грінфілд спростувала звинувачення Путіна в тому, що Україна нібито хоче отримати за допомогою Заходу ядерну зброю. У Вашингтоні дії Росії щодо «Л/ДНР» назвали спробою створити привід для подальшого вторгнення.

Представниця Британії в ООН Барбара Вудворд заявила, що РФ своїми діями серйозно порушує міжнародне право і це матиме серйозні наслідки, зокрема економічні.

«Росія підійшла до грані, закликаємо відійти від неї», – зазначила вона.

Представники Албанії та Франції висловили схожі думки, засудивши спрямування російських збройних сил на окуповані території Донбасу.

Вони заявили, що Росія порушує цілісність і ставить під загрозу суверенітет України.

Представниця Мексики закликала до територіальної цілісності України у міжнародно-визнаних кордонах, вказавши: «Час стати на шлях демократії».

Зі свого боку представниця Ірландії додала: «Україна зберегла обличчя, незважаючи на провокації». Вона закликала Кремль вивести російські війська з української території та відмовитися від дій, що призводять до ескалації.

Визнання «Л/ДНР» йде врозріз роботі в «нормандському форматі», а також спричиняє порушення принципів міжнародного права…» – підкреслила представниця Норвегії.

«Голоси війни гучні, але голоси миру голосніші. Ми на межі, але ще не провалилися в прірву», – констатував представник Гани.

Зі свого боку представник РФ Василь Небензя звинуватив у всьому «майданський режим» в Україні, стверджуючи, що Київ «не виконує Мінські домовленості» і нібито не хоче дипломатії.

«Залишу прямі випади на нашу адресу без реакції. Сподівалися, що майданський режим схаменеться», – висловився він на заяви членів Радбезу ООН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: