Цього року від менінгококової інфекції померли двоє дітей на Львівщині

діти
фото ілюстративне

На Львівщині вже зафіксували більше випадків захворювання на менінгококову інфекцію, ніж за весь минулий рік.  

На Львівщині вже зафіксували більше випадків захворювання на менінгококову інфекцію, ніж за весь минулий рік.

Про це під час брифінгу 22 лютого розповіла директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

«Менінгококова інфекція передається повітряно-крапельним шляхом на дуже близьку відстань, бо збудник є нестійким у зовнішньому середовищі. Якщо за весь минулий рік ми мали лише 4 випадки захворювання, то за неповні два місяці цього року маємо вже 5 випадків захворювання, з них два летальні випадки серед дітей віком до одного року. Якщо батьки помічають підвищення температури, розлади в стані здоров’я – це підстава звернутися до лікаря, бо самотужки, на жаль, не завжди можна собі дати раду. А медичні працівники мають можливість діагностувати і відрізнити чи це є грип, чи коронавірус, чи менінгококова інфекція, від якої можна врятувати, якщо вчасно призначити відповідне лікування», - розповіла Наталія Іванченко.

Вона додала, що проти менінгоковооїх інфекції теж є профілактичне щеплення.

«Але воно не є обов’язковим і його можна зробити лише за кошти батьків», - розповіла Наталія Іванченко.

Вона нагадала, що в області продовжується вакцинування від полімієліту.

«В Україні зареєстровано два паралітичних випадки поліомєліту, а на кожен  паралітичний випадок може припадати від 100 до 200 випадків непаралітичних форм. Це небепечно, бо в Україні є доведена циркуляція вакциноспорідненого штаму поліовірусу другого типу», - розповіла керівниця центру МОЗ.

Відтак, медики закликають зробити щеплення дітям, які досі не вакциновані.

«Йдеться про інактивовану полімієлітну вакцину. Батьки вакциновних дітей будуть спати спокійно, розуміючи що їхніх дітей не очікує полімієліт. А паралітична форма поліомєліту — це втрата для когось можливості ходити, для когось – рухати руками, а найгірше, коли не працюють дихальні м’язи – такі люди на все життя прикуті до апаратів ШВЛ. Буває форма, яка проявляється у вигляді звичайного  харчового отруєння – людина може не знати, що вона перенесла полімієліт, і може заразити  оточуючих. Найчастіша форма — схожа ГРЗ: це нежить кашель і цьому випадку  людина теж може виділяти поліовірус. Захистити дітей від поліомієліту – це обов’язок батків, бо згідно із законом про захист населення від інфекційних хвороб, вакцинація від поліомієліту належить до обов’язкових профілактичних щеплень», - наголосила Наталія Іванченко.

Наразі, за підсумками трьох тижнів кампанії проти поліомієліту, вакциновано близько 3800 дітей.

«Це найбільше серед всіх областей. Але якщо говорити про загальну кількість, то на Львівщині кількість невакцинованих дітей віком від 6 місяців до 6 років є  найбільшою – майже 19 тисяч. Проовакцинуйте дітей сьогодні, бо завтра вже може бути запізно», - закликала Наталія Іванченко.

За її словами, на Львівщині є достатньо вакцини від поліомієліту.

«Це вакцина французького виробника, одна з найкращих у світі. Їй довіряють всі країни. Ніколи не пізно розпочати. Для дітей, які пропустили планову вакцинацію, розробляється індивідуальний календар щеплень», - розповіла Наталія Іванченко.

Також батьків просять не займатися займатися самолікуванням, а при погіршенні стану здоров’я звертатися до сімейних лікарів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: