Нейтральна Швейцарія приєдналась до санкцій проти РФ

dizajn-bez-nazvi-7

Швейцарія підтримає усі санкції, які ЄС ввів проти юридичних та фізичних осіб РФ, а також заморозить їхні рахунки через вторгнення до України. 

Швейцарія підтримає усі санкції, які ЄС ввів проти юридичних та фізичних осіб РФ, а також заморозить їхні рахунки через вторгнення до України.

Заявив уряд, різко відхиляючись від традиційного нейтралітету країни, повідомляє Reuters.

«Ми знаходимося в надзвичайній ситуації, коли мають бути ухвалені рішення про надзвичайні заходи», - заявив президент і міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс на прес-конференції в Берні сьогодні, у супроводі міністрів фінансів, оборони та юстиції.

Швейцарський нейтралітет залишився недоторканим, але «звичайно, ми стоїмо на боці західних цінностей», додав він.

Швейцарія також підтримала фінансові санкції проти президента Росія Володимира Путіна, прем'єр-міністра Володимира Мішустіна  та міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Також у дію негайно вступило рішення про закриття повітряного простору для російських літаків.

Швейцарія уникала введення санкцій у низці криз, у тому числі коли Росія анексувала Крим у 2014 році. До цього часу винятком були санкції, введені Радою Безпеки ООН, які вона має впроваджувати відповідно до міжнародного права.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель привітав цей крок і сказав, що це «хороші новини», що переказ грошей до Швейцарії більше не допоможе російським олігархам.

Швейцарія намагалася зберегти звивистий баланс між проявом солідарності із Заходом і збереженням свого традиційного нейтралітету, який, за її словами, може зробити її потенційним посередником.

Але уряд зіткнувся з зростаючим тиском з боку ЄС, Сполучених Штатів і тисяч протестувальників, які пройшли маршем у Берні в суботу, закликаючи його чітко стати на бік Заходу проти Москви.

«Швейцарія підтверджує свою солідарність з Україною та її народом, вона доставлятиме допомогу людям, які втекли до Польщі», – йдеться в повідомленні.

У ньому також додали, що країна також заборонила п'ятьом близьким до Путіна олігархам в'їзд до країни, не назвавши їх імен.

Торгівля сировиною залишилася в основному неушкодженою, оскільки досі на неї не поширювалися санкції ЄС, сказав міністр фінансів Уелі Маурер.

За його словами, фінансовий центр Швейцарії може легко поглинути удар санкцій.

«Часто говорять про те, що Росія є найважливішим фінансовим центром для Швейцарії, але це не так, це скоріше другорядний гравець», – сказав Маурер.

За даними Національного банку Швейцарії, у 2020 році росіяни володіли в Швейцарії майже 10,4 мільярда швейцарських франків (11,33 мільярда доларів).

Уряд поки що заявив лише, що не дозволить використовувати Швейцарію як платформу для обходу санкцій ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: