На Львівщині формують другу бригаду тероборони

ВІЙНА1

В області продовжується формування підрозділів сил територіальної оборони.

Як розповів під час брифінгу командир територіальної оборони Львівщини, підполковник Валерій Курко, одна бригада вже майже сформована, триває набір охочих до другої.

«Сформована на 90% одна бригада сил територіальної оборони, прийняли військову присягу і зі вчорашнього дня приступили до індивідуальної підготовки», - розповів Валерій Курко.

За його словами, відбувається бойове навчання, зокрема тактична та вогнева підготовка, тактична медицина.

Водночас формується друга бригада сил територіальної оборони.

«Розгорнуті пункти по прийому особового складу  і укомплектування до штатів військового часу», - розповів Валерій Курко.

Як розповів заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко, понад 500 тонн гуманітарної допомоги щоденно відправляють  з Львівщини в області, де тривають бойові дії.

Половина з цього вантажу надходить з-за кордону.

«Найбільше допомагають такі країни як Чехія, Італія, Німеччина, Ізраїль, Польща. Долучилась також Франція. Якщо говорити окремо про допомогу з Італії, то тут активізувалась українська діаспора. Людям передаємо харчі, непродовольчі товари. Існує зараз потреба саме у військовій амуніції, раціях, бронежилетах. Хто хоче долучитись до допомоги армії, прошу писати мені в приватні повідомлення», - розповів Юрій Бучко.

Він додав, що в області створюють хаби тривалого зберігання, звідки можна оперативно постачати на територію всіх областей України крупи, консерви та інші товари.

«На сьогодні, є потреба у водіях, які готові перевозити вантаж з-за кордону в нашу область і розвозити по Україні, особливо в нічний час. Тому закликаю керівників підприємств, небайдужих водіїв, зголошуватись. Окрім цього, сьогодні прибуває перший потяг із допомогою від Чеської Республіки. І надалі перевезення вантажу буде здійснюватися також поїздами», - розповів Юрій Бучко.

Нагадаємо, вчора Львівська ОВА створила центр координації збору допомоги та коштів для ЗСУ. Якщо ви бажаєте стати ДОНОРСЬКОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ і готові надавати кошти для закупівлі гуманітарної допомоги, пишіть: [email protected]. Або телефонуйте: в межах Львівської області за коротким номером 112, якщо на території інших областей чи з-за кордону - 032 259 60 31

Натомість заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації з питань цифровізації Олександр Кулепін розповів, як маючи доступ до інтернету, можна допомагати захищатися українцям і українській армії, так і долучатися до кібератак на агресора.

«Один із варіантів, що можна зараз робити, не координуючись ні з ким, це заходити в Google Maps, обирати будь-які ресторани на території російської федерації і в коментарях їм писати правду про те, що відбувається в Україні. Це можна робити несильно агресивно, а просто кажучи окремі факти, що ракета потрапила в Києві чи в інших локаціях і нанесла шкоду чи призвела до втрат серед мирного населення. Окрім того, українськими ІТ-фахівцями було створено канал «ІТ Army of Ukraine», де дають звичайні розумні завдання, коли об’єднавши багато українців, ми можемо нанести певну шкоду російським ресурсам, їх телеком-мережі», - розповів Олександр Кулепін.

Також є можливість надати прихисток тим українцям, котрі повертаються чи від’їжджають з зон, наближених до бойових дій. Це можна зробити черези телеграм-боти, такі як «Прихисти українців».

«Не обов’язково надавати дуже високий сервіс, надаючи ліжка. Навіть якщо у вас є матраци, ви можете забезпечити комфортні теплі умови перебування, гарячий душ – і вже вартує це зробити і сказати, що ви можете одну-дві людини прихистити. Для багатьох українців важливо сьогодні на день-два отримати такий прихисток на Львівщині», - пояснив Олександр Кулепін.

Ще один телеграм-бот - «Допомога на Львівщині». Там акумулюється різна інформація про те, де можна волонтерам долучитися до допомоги. Для всіх небайдужих, які зараз перебувають у Львівській області, і не можуть сидіти вдома, нічого не роблячи, - можна доєднатися фізичною справою: допомагати розвантажувати вантажі і фасувати ту гуманітарну допомогу, котра надходить з різних країн Європи.

Олександр Кулепін зауважив, що можна доєднатися і тим, щоб поширювати правду серед населення України.

«Якщо ви підписані на Львівську обласну військову адміністрацію, на телеграм-канал чи Фейсбук, і там поширюються корисні номери, корисні лінки, то ви можете поширювати це все в своїх соціальних мережах. Це убезпечує всіх підряд, особливо зараз, коли в нас більше ніж в десяти громадах «впали» їх вебсайти і ворог намагається на них поширити недостовірну інформацію. Ми завчасно попереджали, що такі речі будуть, тому, якщо ви теж поширюєте цю інформацію, більше українців знають, що це фейк, на це не треба звертати увагу і йде боротьба. І якщо десь кажуть, що ми капітулюємо чи Президент капітулює – це неправда», - наголосив Олександр Кулепін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: