Росіяни заявили, що Україна створює ядерну зброю на ЧАЕС

чаес
Фото з сайту volodymyrets.city

Російські ЗМІ активно поширюють інформацію про те, що Україна створює ядерну зброю на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині.

У Держінспекції ядерного регулювання України назвали такі заяви медійників йдеться про російські РИА Новости, фейком, повідомили у відомстві сьомого березня.

У Держатомрегулюванні пояснюють, ще з 1994 року ведуть банк даних всіх ядерних матеріалів, які перебувають на території України.  Це матеріали у ядерних реакторах, у сховищах відпрацьованого ядерного палива, у дослідницьких установах тощо. Облік ведуть з точністю до 1 грама.

«У будь-який час відомо кількість та місце знаходження будь-якої облікової одиниці ядерного матеріалу», – зазначили у відомстві.

Водночас з 1995 року Україна інформує МАГАТЕ про кількість, місця знаходження та зміни інвентарної кількості ядерних матеріалів; наукову діяльність, пов'язану з ядерними установками та ядерними матеріалами.

Інспектори ретельно перевіряють усю отриману інформацію. Окрім того, у деяких приміщеннях атомних станції, зокрема Чорнобильської, застосовуються системи відеоспостереження за використанням ядерних матеріалів.

«Держатомрегулювання офіційно стверджує, що за 26 років застосування гарантій МАГАТЕ, жодного разу не звинувачено Україну в недотриманні вимог Угоди. Проте за результатами застосування гарантій у 2010 році Україна отримала так званий розширений висновок, і з того часу застосовувались інтегровані гарантії», - сказано в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: