У чотирьох областях та Києві затримали агентів РФ

затримання
Фото ілюстративне

В Україні затримали п'ятьох диверсантів, котрі, співпрацюючи із окупантами, видавали українські позиції ворогові.

Про це десятого березня повідомили у СБУ.

Там зазначили, що на Закарпатті напередодні затримали мешканця самопроголошеної ДНР», який шпигував на користь окупанта та публічно заявляв про підтримку агресії РФ. З початку повномасштабного вторгнення він виходив у етер одного із пропагандичних російських каналів, також «зливав» ворогу інформацію про розташування українських військових у Харкові. Саме по них у подальшому було здійснено артобстріл. Російський інформатор «заліг» в Ужгороді і чекав подальших вказівок від ворога, проте був схоплений СБУ.

Ще одного ворожого агента — громадянина країни-окупантки — затримали на Харківщині. Кілька років тому у російському Петропавловську-Камчатському його затримали на розтрату бюджетних коштів на будівництві доріг. Аби уникнути криміналу, він погодився співпрацювати з ФСБ РФ. Коли почалась війна, він гостував у Києві в матері. За вказівкою ФСБ, той збирав координати блокпостів на ключових магістралях України, кількість особового складу та наявне озброєння.

23-річного мешканця Донеччини затримали за те, що він збирав і передавав агресору важливу інформацію про сили та засоби ЗСУ та переміщення військової техніки. Розвіддані зловмисник передавав родичу – ексбойовику так званої «ДНР», який 2016 роцку виїхав до РФ. Через меседжери він відправляв фото із дислокацією, стоянками та пересуваннями техніки ЗСУ та мітки на картах з точною локацією. Отримані розвіддані використовувалися окупаційними військами РФ під час планування наступальних і терористичних операцій.

За підозрою у держзраді затримали також киянина, якого завербували співробітники так званої «МГБ ЛНР». Чоловік передавав куратору дані про колишніх та нинішніх співробітників СБУ та намагався вербувати українців в інтересах РФ.

Ще один затриманий фотографував блокпости у Дніпропетровській області та наносив їх на гугл-карти. Замовників він знайшов через телеграм-канал. За це йому пообіцяли 75 доларів. СБУ спіймали шпигуна при спробі зняти готівку. Йому повідомлено про підозру та взято під варту.

У відомстві нагадують: відтепер покарання для зловмисників, які вчинили державну зраду чи диверсію в умовах воєнного стану, стало ще суворішим – до 15 років в’язниці або довічне позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: