Дунайська комісія призупинила повневаження рф

navchannya-riverian

17 березня Дунайська комісія на позачерговій сесії прийняла постанову про призупинення повноважень росії у зв'язку з військовою агресією рф проти України.

17 березня Дунайська комісія на позачерговій сесії прийняла постанову про призупинення повноважень росії у зв'язку з військовою агресією рф проти України з порушенням основних принципів Белградської Конвенції.

Комісія засудила порушення принципів щодо вільного та безпечного судноплавства на Дунаї, а також інтересів та суверенних прав України, повідомляє міністерство інфраструктури України.

На росію покладається відповідальність за економічні збитки внаслідок зменшення вантажообороту в дельті Дунаю і в Чорному морі через воєнні небезпеки.

Відповідне рішення Дунайської комісії є результатом спільної роботи фахівців Міністерства закордонних справ України, Міністерства інфраструктури України та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.

Прийнята постанова передбачає наступне:

  •  повноваження будь-якого представника росії в Дунайській комісії чи його заступників відхиляються до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів;
  • представники росії відсторонені від роботи усіх засідань Дунайській комісії і її робочих органів;
  •  громадяни росії будуть звільнені з дипломатичної та адміністративно-технічних посад Секретаріату Дунайській комісії;
  •  звернення до Комітету з перегляду Белградської Конвенції для пошуку рішень щодо того, чи може росія, як непридунайська держава бути і надалі стороною Конвенції.

Ще з початку 90-х років українська делегація в Дунайській комісії активно виступала проти членства росії як правонаступниці Радянського союзу, яка не є придунайською державо. Проте, це не знаходило розуміння та підтримки партнерів.

У 2021 році головою Дунайської комісії вперше став представник України, а саме Посол України в Угорщині Любов Непоп. За ініціативою Мінінфраструктури та рішенням Голови Дунайської комісії була скликана 12-та позачергова сесія, в рамках якої й були прийняті безпрецедентні рішення, яких не вдавалося досягнути з 90-х років.

Дунайська комісія — міжнародна міжурядова організація, створена в рамках Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, підписаної в Белграді 18 серпня 1948 року.

Членами Дунайської комісії є: Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна, Хорватія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: