Стався витік аміаку унаслідок артобстрілу окупантами заводу "Сумихімпром"

1-594x333

Витік стався 21 березня о 04:30. Радіус зони ураження становить близько 5 км. Аміак - це безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчинний у воді, є вибухонебезпечним, токсичним.Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Унаслідок артобстрілу російськими загарбниками заводу "Сумихімпром" стався витік аміаку.

Витік стався 21 березня о 04:30. Наразі зона ураження становить близько 2.5 км.

Напрям вітру та населенні пункти, які опинилися під загрозою: с. Новоселиця, Верхня Сироватка!
Працюють аварійні бригади заводу та ДСНС.
Для м. Суми наразі загрози немає (напрям вітру не на місто).

Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Живицький нагадав, що аміак - це безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчинний у воді, є вибухонебезпечним, токсичним.

Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

У разі викиду (виливу) аміаку виходити із зараженого району необхідно перпендикулярно напрямку вітру. Якщо немає змоги вийти з району зараження, необхідно сховатися в укритті, підвалі або лишатися в квартирах чи будинках, попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію, бажано тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи воді.

У квартирі (будинку) бажано пройти до ванної кімнати та включити душ на дрібне розпилення: вода поглинає аміак із повітря. Вентиляцію вмикати не треба, оскільки вона витягує чисте повітря та затягує забруднене.

Якщо відчувається запах аміаку, слід дихати через зволожену марлеву пов’язку. Їй бажано змочити 5-відсотковим розчином оцтової або лимонної кислоти.

У разі отруєння аміаком, необхідно вивести ураженого на свіже повітря й дати йому теплого молока з харчовою содою. Далі слід одягти на постраждалого ватно-марлеву пов'язку, змочену водою, краще 5-відсоткового розчину оцтової або лимонної кислоти.

У разі потрапляння аміаку в очі необхідно промити їх водою або протерти вазеліновою або оливковою олією.

Якщо уражено шкіру, її слід обмити чистою водою, зробити примочки з 5-відсоткового розчину оцтової або лимонної кислоти.

Як повідомляв Укрінформ, у США вважають, що росія планує провести операцію "під чужим прапором" та застосувати в Україні хімічну або бактеріологічну зброю, звинувативши в цьому українську сторону й країни Заходу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: