Які ліки включити до аптечки першої допомоги

Першу допомогу здійснюють для рятування здоров’я або життя під час нещасного випадку. Під нещасним випадком мають на увазі купу ситуацій, від ДТП та стихійного лиха до вибуху під час воєнних дій. Для ефективної допомоги необхідний набір засобів та ліків, якими зазвичай комплектують аптечку. Її зручно зберігати вдома, у школі чи дитячому садку, можна покласти до валізи та взяти з собою, щоб засоби порятунку завжди були під рукою. Купити ліки зручно в онлайн-аптеці ДС з доставкою.

Як здійснюється перша медична допомога

Допомогу постраждалому зазвичай надають люди, які знаходяться поруч, а не професійні медики. Сутність першої допомоги – у швидкому виконанні дій, актуальних протягом пів години після нещасного випадку. Передбачається, що за цей час до постраждалого дістануться лікарі для професійної допомоги та перевезення людини до медичного закладу. Тож головне у першій допомозі – здійснити її швидко та грамотно.

Найактуальніші заходи першої медичної допомоги

  • відновлення дихання та роботи серця;
  • зупинка кровотечі;
  • фіксація кінцівки у випадку перелому;
  • обробка ран для запобігання запаленню;
  • обробка опіків для швидкого полегшення стану постраждалого.

Окрім таких складних завдань, як штучне дихання чи непрямий масаж серця, є прості дії, здатні врятувати життя. Наприклад, вчасно запропонувавши пігулку нітрогліцерину, можна запобігти зупинці серця. Обробка рани антисептиком допоможе уникнути сепсису – гнійного запалення тканин. Вчасна допомога людині з опіками – обробка антисептиком та протизапальними засобами – важлива для збереження шкіряного покрову та загоєння уражених ділянок.

Ліки для першої допомоги

Препаратами слід укомплектувати аптечку. Бажано скласти список ліків та навпроти кожної назви проставити термін придатності. Термін лікарських засобів слід контролювати та вчасно оновлювати «асортимент». До складу аптечки першої допомоги включаються такі препарати:

  1. Анестетики: ліки, які блокують передачу сигналу від пошкоджених клітин до мозку. Найбільш поширені з них – лідокаїн та новокаїн.
  2. Антисептики. Це препарати з антимікробним ефектом. Існує 12 груп антисептиків з різним механізмом дії, але для аптечки достатньо одного з найбільш відомих. Це етиловий спирт, йод, йодин, діамантовий зелений («зеленка»), калію перманганат («марганцівка»), борна кислота, перекис водню. Оптимальний варіант для обробки ран чи знезараження шкіри для ін’єкцій – етиловий спирт.
  3. Ліки для підтримки серця. Серед широкого асортименту препаратів для стабільної роботи серця найбільш доцільними для аптечки є ті, що полегшують стан при приступах стенокардії шляхом розширення судин, наприклад, нітрогліцерин.
  4. Засоби для обробки шкіри при опіку. Шкіру, постраждалу від термічного опіку, не можна обробляти спиртом. Потрібні засоби з пантенолом: вони мають одночасно антибактеріальну та знеболювальну дію. Для ізоляції пошкодженої ділянки знадобляться марлеві пов’язки та бинти.

Важливо включити до аптечки заспокійливі засоби, щоб стабілізувати емоційний стан постраждалого, посилити ефект знеболювальних, підтримати роботу серця: екстракт валеріани, «Корвалол», «Валокормід». Варто придбати ліки для зниження артеріального тиску («Конкор», «Престілол», «Фуросемід»). У випадку отруєння знадобляться сорбенти – препарати для виведення з організму шкідливих речовин та токсинів. Усім відоме активоване вугілля та його здатність до детоксикації, але серед сучасних препаратів є більш дієві, зокрема, «Сорбекс».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: