окупанти поблизу ЧАЕС: існує загроза викиду радіоактивного пилу

afe7807-4ac6962-gettyimages-1211621272
ВІЙСЬКА РФ, ФОТО AFP/GETTY IMAGES/ ІЛЮСТРАТИВНЕ

Нарощування військової присутності російських окупаційних військ у зоні відчуження та поблизу Чорнобильської АЕС загрожує пошкодженням ізоляційних споруд, що побудовані над четвертим енергоблоком станції після її вибуху 1986 року.

Про це заявила омбудсменка з прав людини в Україні Людмила Денісова.

З її слів, це призведе до викиду в атмосферу значної кількості радіоактивного пилу та зараження ним України та країн Європи.

Денісова каже, що росіяни транспортують та зберігають значну кількість боєприпасів неподалік атомної станції. Щодня окупанти перевозять десятки тонн реактивних снарядів, снарядів для ствольної артилерії, міноментних боєприпасів.

Транспортний коридор загарбників проходить через місто Прип’ять та в кількох сотнях метрів від ізоляційних споруд атомної станції. Подальше зберігання боєприпасів здійснюється в сусідньому до міста Прип’ять місті Чорнобиль, що також знаходиться на незначній відстані від АЕС.

Існує великий ризик детонації боєприпасів при завантаженні та транспортуванні. Використовуючи атомні електростанції як укриття та засіб впливу на перебіг війни, російські війська умисно наражають на небезпеку всю Європу, вважає Денісова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: