Перемовини України з рф у Стамбулі: результати

277274317_1578909316162763_7080729104551346031_n
Фото: ОПУ

У вівторок, 29 березня, завершились перемовини України та росії щодо припинення війни. Зустріч делегацій відбулась у турецькому Стамбулі.

Про підсумки розповіли на брифінгу.

Голова фракції «Слуга народу» та член української делегації Давид Арахамія повідомив, що обговорювали нову систему гарантій безпеки для України.

«Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який будуть підписувати усі гаранти безпеки, які ратифікуватимуть його. Щоб не повторювати помилку, яка колись була у Будапештському меморандумі, і щоб це був працюючий міжнародний механізм конкретних гарантій безпеки для України, країни-гаранти, фактично за аналогом статті 5 НАТО, протягом трьох днів мають зібратись на консультації. І навіть якщо це війна, гібридна війна, щоб не трапилось, після цих трьох днів країни-гаранти мають надати нам військову допомогу – зброєю, військовими силами, закритими небом», - заявив він.

Зі слів Арахамії, з-поміж гарантів вбачають країни Радбезу ООН, себто Велику Британіцію, Китай, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль (туди входить також й рф).

«Пропонуємо зробити вільне приєднання до договору гарантій. Якщо інші країни захочуть приєднатись ми дамо їм таке юридичне право», - заявив він, уточнивши, що в договорі йдеться про те, що всі країни-гаранти повинні не тільки не заперечувати, а й сприяти вступу України до ЄС.

«Пропонуємо зробити вільне приєднання до договору гарантій. Якщо інші країни захочуть приєднатись ми дамо їм таке юридичне право», - заявив він, уточнивши, що в договорі йдеться про те, що всі країни-гаранти повинні не тільки не заперечувати, а й сприяти вступу України до ЄС.

«У нас є неврегульовані питання з окупованими Кримом та Донбасом, тому міжнародні гарантії тимчасово не будуть розповсюджуватись на ці території, для того, щоб гаранти могли їх активувати Ми зараз спілкуємось уже з країнами-гарантами, деякі країни вже попередньо погодились брати участь в договорі», - додав Арахамія.

Договір про гарантії безпеки - можливий дипломатичний формат закінчення війни та можливість відновити дипломатією територіальну цілісність та безпеку України, пояснив представник України Олександр Чалий.

«Ключова вимога, яку ставить українська сторона до цього договору – це чіткі юридично зобов'язуючі гарантії безпеки України, які за своїм змістом та формою, аналогічні статті №5 НАТО. Тобто якщо Україна стає об'єктом будь-якої агресії, ми вправі протягом 3 днів вимагати негайних консультацій з країнами-гарантами, і якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного рішення проблеми, то країни гаранти повинні надати нам військову допомогу (озброєння та навіть закриття повітряного простору). Вони мають зробити все можливе, щоб відновити безпеку країни. Це ключова наша вимога», - зазначив юридичний аспект він.

У разі закріплення цих ключових положень, України зобов'язується зафіксувати нинішній статус позаблокованої та без'ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що вже зафіксовано в декларації про суверинітет 1990 року, каже Чалий.

З його слів, тому Україна не розміщуватиме на своїй території іноземні військові бази, військові контингенти та вступати у військово-політичні союзи, а військові навчання будуть можливими лише у разі згоди країн-гарантів.

Загалом, додав Арахамія, нині делегація передає російській стороні своє бачення документа та очікуватиме на відповідь найближчим часом. Перемовини із країною-агресоркою триватимуть ще щонайменше два тижні. Цей договір не підписуватимуть у Стамбулі.

Якщо документ підтримають обидві сторони - війна припинеться. Арахамія каже, що далі очікується відведення військ, проведення референдуму в Україні та ратифікація договору гарантами безпеки та Україною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: