Україна точно прогодує себе, попри війну, - Шмигаль

поле
фото ілюстративне

У 22 українських областях вже стартувала посівна кампанія. Врожаю, який щороку збирає наша країна, вистачить щонайменше на сім-вісім років. Водночас існує загроза того, що рф спричинить продовольчу кризу в світі.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю ВВС Україна, оприлюдненому сьомого квітня.

«Ми точно прогодуємо себе. Питання у тому, чи спричинить ця агресія росії в Україні продовольчу кризу у світі. Вони блокують порти, вони не дають проводити посівну. Це матиме довготривалий вплив на продовольчу безпеку у світі. Ми розуміємо, що блокування та неможливість засіяти достатню кількість зерна, на яке очікують інші країни на різних континентах, – це вже не про Україну, це вже про гібридний вплив на світ через продовольчу безпеку», – пояснив глава Уряду.

І додав, що нині посівна стартувала у 22 областях, торік в аналогічний період це було шістнадцять областей, оскільки були несприятливими погодні умови. Аграрії роблять свою роботу там, де є навіть загрози розриву боєприпасів чи мін.

Шмигаль каже, що планують засіяти на 20% менше площ ярих культур.

«Озимі були засіяні ще з осені, і їх більше, ніж минулого року. Звичайно, врожай очікуємо меншим – з об'єктивних причин, через воєнні дії, відсутність техніки, людей, які пішли воювати. Але посівна розпочалася», – зазначив прем'єр.

Водночас суттєво скоритився експорт та імпорт - орієнтовно на 50%. Та незважаючи на це, за перший квартал нинішнього року до держбюджету надійшло 110%.

«Це дало нам змогу проіндексувати пенсії, підтримати людей, які постраждали, почати спеціалізовані програми», – пояснив Денис Шмигаль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: