ЄС ввела новий пакет економічних санкцій проти рф

санкції
Фото з відкритих джерел.

Європейський Союз ухвалив пакет санкцій проти росії у відповідь на неспровоковану військову агресію проти України. Це вже п'ятий. Також запроваджують індивідуальні обмеження.

Про це повідомляється на сайті Євроради восьмого квітня, цитує Укрінформ.

Мета нового пакету - посилення тиску на країну агресорку та її економіку, а також обмеження ресурсів кремля для продовження війни проти України.

Що передбачають санкції:

  • Заборону купувати, імпортувати або передавати вугілля та інше тверде вуглецеве пальне до ЄС, якщо вони мають походження з росії або були експортовані з росії, починаючи з 22 серпня 2022 року. Імпорт вугілля в ЄС наразі становить 8 мільярдів євро на рік.
  • Заборону на надання доступу до портів ЄС кораблів, що зареєстровані під прапором росії. Виключення робитимуться для сільськогосподарських та продовольчих товарів, гуманітарної допомоги та енергетики.
  • Заборону діяльності будь-яких операцій із залученням автомобільного транспорту з росії або білорусі, що не дозволить їм транспортувати товари дорогами в межах ЄС, включаючи транзит його територією. Певні виключення зроблені для деяких пробудктів, таких як фармакологічні та медичні вироби, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи зерно, а також для автомобільного транспорту, що використовується із гуманітарними цілями.
  • Подальшу заборону експорту, орієнтовану на пальне для літаків та інші товари, такі як квантові комп’ютери або сучасні напівпровідники, сучасна електроніка, програмне забезпечення, чутлива продукція машинобудування та транспортне обладнання. Нова заборона на імпорт вводиться також для такої продукції як деревина, цемент, добрива, морські продукти та алкогольна продукція. Лише два згадані напрямки заборони експортних операцій варті 10 мільярдів євро та 5,5 мільярда євро, відповідно.

Серію цілеспрямованих економічних заходів, що мають на меті посилити вже існуючі заходи та закрити прогалини. Серед них – загальна заборона з боку ЄС на участь російських компаній у державних закупівлях в країнах-членах, виключення будь-якої фінансової підтримки для російських державних установ. ЄС продовжив заборону на здійснення депозитів у так звані криптовалютні гаманці, а також продаж банкнот або передання будь-яких цінних паперів, номінованих в офіційних валютах країн-членів ЄС до росії та білорусі, або до будь-яких інших фізичних або юридичних персон, установ та організацій в росії та білорусі.

Під санкції підлягають компанії, продукція та технології яких відіграли роль у російському вторгненні, ключові олігархи та представники бізнесу, високопоставлені кремлівські чиновники, розповсюджувачі дезінформації та інформаційних маніпуляцій, які систематично поширювали кремлівські наративи щодо військової агресії росії проти України, а також члени родин осіб, які вже перебувають під санкціями, з метою переконатися, що санкції ЄС буде неможливим обійти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: