В Польщі перебуває близько 2 мільйонів українців

4f83c61d6354a71a54ba1c97771d0ba6_1649874381_extra_large

Наразі близько 2 мільйонів українців (переважно жінки та діти) перебувають у Польщі, щоб захиститися від війни та смерті.

Про це заявив президент Республіки Польщі Анджей Дуда під час візиту до Києва разом з президентами Естонії, Латвії та Литви.

Також Дуда розповів, що сьогодні на власні очі побачив наслідки російської агресії.

«У це складно повірити. Це не війна, це тероризм. Якщо хтось висилає літаки та солдатів, щоб бомбардувати житлові райони, вбивати мирне населення, то це не війна, а жорстокість, бандитизм, тероризм», – заявив він.

Анджей Дуда наголосив на важливості притягнення до відповідальності в міжнародних судах виконавців злочинів і тих, хто віддавав злочинні накази.

Лідер Польщі зазначив, що застосовані санкції мають привести до припинення війни та запобігти агресії в майбутньому.

Він також висловив сподівання, що вільна, суверенна, незалежна Україна незабаром стане частиною Європейського Союзу.

Президент Литви Гітанас Наусєда відзначив, що українська нація впродовж останніх тижнів показала свою міць і рішучість і продовжує демонструвати ці якості щодня у боях.

Він також наголосив, що російська влада має відповісти за всі тяжкі злочини, скоєні російськими солдатами на Київщині.

На переконання Гітанаса Наусєди, Україна має перемогти в цій війні, а для цього вона потребує підтримки – військової, збройної, гуманітарної, фінансової, економічної.

Гітанас Наусєда тож висловився за посилення санкцій проти РФ, зокрема запровадження повного ембарго на російську нафту й газ, санкції проти всіх банків РФ, щоб зупинити фінансування війни, яку веде Володимир Путін.

Президент Литви також повідомив, що у Вільнюсі мають намір створити хаб української культури й освіти, який працюватиме під проводом перших леді. «Литовці відчувають український біль. Ми знаємо, що Україна переможе й буде квітнути, а ми залишатимемося партнерами та близькими друзями», – запевнив Гітанас Наусєда.

Президент Естонської Республіки Алар Каріс наголосив на необхідності відсунути російські війська далі на схід, щоб забезпечити мир у Європі.

Він також заявив, що разом з усім естонським народом глибоко співчуває Україні через ті жахи, які вчинили з українцями російські окупанти. Алар Каріс акцентував: усі ці злочини повинні бути розслідувані, також вони мають братися до уваги при застосуванні нового пакету санкцій проти РФ.

Утім, за його словами, оскільки дипломатичні зусилля не допомогли уникнути збройного протистояння, Україна має отримати допомогу у вигляді необхідного озброєння.

Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс зауважив, що в міжнародних судах вже розпочинається процес щодо притягнення агресора до відповідальності за воєнні злочини, скоєні проти українців.

«Я підтримую думку, що треба зробити спеціальний суд чи трибунал щодо злочину агресії. Тому що поки немає такого міжнародного суду, де можна засудити такий злочин з таким складом», – сказав він.

Президент Латвії також переконаний, що нині Україна потребує збройної допомоги.

«Україна б’ється за нас, і це наш обов’язок – допомогти всіма засобами, зброєю, щоб Україна могла оборонятися від ворога», – сказав Егілс Левітс.

Лідер Латвії зазначив, що сьогодні всі країни – члени НАТО мають допомогти Україні ефективним озброєнням. Крім того, Латвійська Республіка може допомогти з експортом зернових.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: