Командувач ЗС Литви допускає нову агресію росії через 5-10 років

valdemaras-rupshys-1

Командувач Збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис не виключає, що стратегічна поразка у війні в Україні тільки підживить реваншистські настрої у Росії, і за 5-10 років варто чекати нової війни.

Про це він розповів в інтерв’ю LRT.

Рупшис зазначив, що військові загрози майбутнього залежатимуть від того, які сили будуть при владі у росії.

"На мою думку, якщо росія не зміниться, вона залишиться загрозою для нас і для НАТО. На додачу, загроза може стати навіть більшою, і країни Альянсу повинні діяти передусім на стримування. росію потрібно стримати від того, що вона зробила зараз - коли вирішила напасти на Україну", - розповів він.

За його словами, спроможність росії погрожувати буде залежати від багатьох факторів, у тому числі впливу санкцій, але теоретично за 5-10 років вона може відновити потугу після чималих втрат, яких вже зазнала в Україні.

На запитання про те, чому загроза росії може стати навіть більшою, Рупшис сказав, що після триваючої війни в Україні варто чекати лише посилення реваншистських настроїв в рф.

"російський реваншизм нікуди не подівся. Не скажу, що росія вже програла усі битви, але просто через те, що Україна вистояла - вони вже програли війну. Відступ від Києва чітко продемонстрував невдачу їхнього початкового наміру… Думаю, зараз у них вже мало сподівань розбити українську армію. У спорті друге місце - це дуже почесно, проте у війні почесним є лише перше місце", - зауважив командувач. 

За його словами, повномасштабний відкритий напад росії на Україну фундаментально змінив безпекову ситуацію у Європі, і НАТО прораховує можливі сценарії на найближче майбутнє і більш далеку перспективу, у тому числі - що і як буде відбуватись, якщо росія наважиться на агресію проти країни-члена. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: