ОБСЄ оголосила про закриття Спеціальної моніторингової місії в Україні

ОБСЄ
Фото з відкритих джерел.

Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау і генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід сьогодні оголосили, що ОБСЄ вживе негайних заходів для реалізації закриття Спеціальної моніторингової місії в Україні.

Це рішення стало наслідком відсутності консенсусу на Постійній раді ОБСЄ 31 березня 2022 року щодо продовження мандату місії, повідомляє ОБСЄ.

«Це нелегке рішення. Ми розглянули всі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями для досягнення поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція Російської Федерації не залишала нам іншого вибору, крім як вжити заходів для закриття Місії», – сказав голова ОБСЄ. — Місія відіграла вирішальну роль у наданні об’єктивної інформації на місцях, сприянні припинення вогню та роботі над послабленням наслідків конфлікту для цивільного населення. Робота членів СММ заслуговує нашої вдячності».

Міністр Рау запевнив, що Організація буде продовжувати свою діяльність у країні відповідно до існуючих зобов'язань ОБСЄ. «Польське головування продовжить співпрацювати з державами-учасницями, щоб вивчити альтернативи щодо майбутньої ролі ОБСЄ в Україні», – підкреслив він.

Генеральний секретар Шмід додала, що: «Неможливо переоцінити життєво важливу роль, яку Місія відігравала протягом останніх восьми років, надаючи безцінні та об’єктивні факти на місцях, сприяючи діалогу там, де його не було, і надаючи можливість ремонту цивільної інфраструктури, від якої залежать мільйони людей».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: