"Мамо, я бачу війну". Що малюють маленькі українці

275581790_3246895898874027_3883589609945437005_n (1)

Діти важливі! Усі маленькі українці й українки в цей непростий час мають бути почуті. Так вважають засновники проєкту «Мамо, я бачу війну», які понад місяць тому оголосили про збір дитячих малюнків про війну та мир в Україні і отримали вже понад 12 тисяч намальованих історій від дітей з різних куточків України та світу.

Даша, 9 років, м.Суми

На створення проєкту команду надихнула історія дев’ятирічної Даші з міста Суми. Ховаючись від обстрілів і бомбардувань у підвалі, дівчинка малювала Президента України, який став символом незламності і надії для Даші. «Україна переможе!»,  – старанно виводить дівчинка на папері. Вона щиро вірить у це. І разом із Дашею вірять тисячі, мільйони українських дітей. 

«Ми перейнялися цією історією, яку розповіла нам сестра дівчинки, і зрозуміли, що таких історій дуже багато. Тож вирішили зібрати їх і зробити найбільший у світі колаж-маніфест дитячих малюнків про війну і мир» - розповідає один із співзасновників проєкту «Мамо, я бачу війну» Данило Цвьок

«Ми щодня отримуємо десятки, сотні малюнків, і кожен із них дуже цінний. Хтось скаже, що діти нічого не розуміють, що вони не можуть нічого змінити. Але це не так. Cвої думки, почуття вони виражають по-особливому. Багато хто малює. І почути дітей, зрозуміти їхні переживання у цей нелегкий час – одне із завдань дорослих. Малюнки – це комунікація подій, це відображення  психосоціального стану, це також  фіксація історії », – вважає співорганізаторка проєкту Наталія Улинець.

Яна, 9 років, с.Забужжя Львівської обл.

Уляна, 7 років, м.Вінниця

Людвіг, 10 років, м.Павлоград

Кирило, 5 років, м.Київ

З-поміж понад 12 тисяч малюнків можна побачити величезне різноманіття дитячих емоцій: від тривоги й страху до надії та впевненості в перемозі. Чимало робіт, де діти дякують захисникам, захоплюються ними, вірять у те, що скоро буде мир, і візуалізують щасливе, спокійне життя.

Вікторія, 12 років, м.Львів

Вікторія, 13 років, с.Золочівка Рівненської обл.

Олександра, 11 років, м.Чернігів

«Мені особливо запам’ятались два малюнки: робота 10-річної дівчинки Божени з Вишгорода, яка два роки тому пройшла свою особисту війну з онкологією. І тільки звикла до нормального життя, знову вимушена воювати. Мама Божени підписала свій малюнок так: «Тепер ворог прийшов до всіх у нашій країні і змусив Божену бігти зі свого дому. Однак, наш дім залишився захищати тато». Другий – малюнок на стіні бомбосховища хлопчика Тараса із Сум. Діти попри все знаходять сили й оптимізм, малюють і вірять у перемогу! Ми мусимо підтримати маленьких українців! Вони наше майбутнє», – розповідає Ольга Кулініч, ще одна співорганізаторка проєкту «Мамо, я бачу війну».

Божена, 10 років, м.Вишгород

Тарас, 7 років, м.Суми

Нагадаємо, що колаж буде виставлено на благодійний NFT-аукціон, а виручені кошти будуть направлені на допомогу дітям, які постраждали від війни.

«Ми розуміємо, що діти – це найневинніші жертви війни. У них відбирають можливість  зростати в середовищі рідних, друзів, спілкуватися, навчатися, розвиватися… Ми хочемо допомогти дітям, життя яких зруйнувала війна», – розповідає  Наталя Улинець.
Ознайомитися з роботами можна на офіційних майданчиках проєкту: сайт, Facebook, Telegram, Instagram

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: