В Ірпені завершили перший етап слідства щодо воєнних злочинів рф

279841886_380961477374860_5719278600885007303_n

Слідча група завершила огляд і фіксування воєнних злочинів російської армії в Ірпені.

Про це повідомляє Генпрокурор України Ірина Венедіктова.

24 дні місто було під ворожою окупацією. З перших же днів звільнення міста від загарбників розпочався огляд місця події. Протягом комендантської години, яка тривала майже 2 тижні, нам вдалось зафіксувати обстановку та отримати беззаперечні докази порушення військовослужбовцями російської федерації законів та звичаїв війни.

Оглядом охоплено територію всього міста - майже 12 тисяч гектарів. Фіксували аерозйомкою з квадрокоптерів, автоекіпажі з камерами відеофіксації зробили оглядов зйомку всіх вулиць міста. А групи прокурорів і слідчих ретельно опрацьовували з детальними оглядами місто по квадратах. Оглянуто 17 535 об’єктів. 885 із них повністю зруйновані, 2738 – частково зруйновані. Загалом 70% об’єктів житлової забудови та міської інфраструктури мають пошкодження.

Нами встановлено 6 місць розташування ворожих позицій. Оглянуто та вилучено 195 вибухонебезпечних предметів, елементів артилерійських снарядів, іншої зброї.

Прокурори та слідчі зафіксували застосування ворогом по мирному населенню протипіхотних мін, мінометних мін 82 та 120 калібру, аеробалістичних ракет «Іскандер-М», шрапнельних снарядів, споряджених стріловидними уражаючими елементами, що є порушення військовослужбовцями російської федерації законів та звичаїв війни.

Під час огляду місця події для проведення судово-медичної експертизи доставлено 290 тіл. 161 - чоловіки, 73 жінки, 1 дитина та 55 людських останків. Вже впізнані – 185, а 105 тіл на цей час залишаються невпізнаними.

Частково завершилось і проведення судово-медичних експертиз. Причиною смерті 35 осіб є осколкові, а 40 – вогнепальні поранення. Стосовно 5 осіб підтвердженою причиною смерті є закриті черепно-мозкові травми і навіть вплив голоду. У 210 випадках встановлення причини смерті потребує проведення додаткових гістологічних досліджень, що вимагає тривалого часу.

Також отримані свідчення щодо 7 розстрілів мирних громадян та місць їх захоронення.
Списки військовослужбовців армії рф, що дислокувались в Ірпіні вже є в розпорядженні слідчих органів та прокуратури. Вже є і перші підозрювані військовослужбовці країни-агресора.

Київська обласна прокуратура спільно з СБУ викрили військовослужбовця збройних сил рф у порушенні законів та звичаїв війни. У березні 2022 року він у складі 234-го десантно-штурмового полку зс рф увійшов до Ірпеня. Підозрюваний разом з іншими російськими військовими взяв у полон 10 чоловіків. Їх утримували у підвалі, у них забрали мобільні телефони, били прикладом зброї по ребрах та ногах. Бранцям погрожували вбивством та імітували страту, не давали їжу і воду. Також серед потерпілих – жінка, над якою російські військовослужбовці знущались, стріляючи в напрямку її ніг. Ідентифікувати одного з катів вдалося завдяки документам, які надали слідству потерпілі.

Встановлення інших виконавців цих та інших злочинів триває. Як і розслідування всього ланцюга тих, хто надавав злочинні накази.

Зараз у Ірпені починається другий слідчий етап – робота експертів. Призначені комплексна будівельно-технічна, автотоварознавча, експертиза зброї та слідів та обставин її використання, вибухотехнічна, пожежно-технічна експертиза.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: