«Мисливці за діабетом»: як вберегтися від діабету під час війни

diabet-zastavka
Фото з відкритих джерел.

В Україні понад 1,3 мільйона людей мають цукровий діабет. За даними Світового Банку, поширеність цього захворювання становить 8,4%. Понад половина людей із цукровим діабетом (65%) не знають про свій діагноз, а рівень госпіталізацій пацієнтів із цим захворюванням в Україні дуже високий.

У Львові відбувся пресбрифінг у рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом».

Війна та її наслідки, хронічний стрес негативно впливають на здоров’я і можуть призвести до багатьох неінфекційних захворювань. Зокрема цукрового діабету, особливо для людей, які мають високий ризик розвитку цього захворювання.

У рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров‘я» розповідалося, як дізнатися про ризик розвитку цукрового діабету 2 типу, як його вчасно попередити, виявити та лікувати.

Цукровий діабет 2-го типу — це комплексне хронічне захворювання, яке виникає, коли організм не може виробляти достатню кількість інсуліну або ефективно використовувати його.

Керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Леся Кобецька розповіла, що у Львові близько 20 тисяч осіб мають цукровий діабет. Попри коронавірус та війну, лікарі продовжують працювати «на профілактику» захворювань.

«Торік ми розробили стратегію розвитку медицини Львова і планували, що ці роки присвятимо роботі сімейних лікарів, тобто профілактиці захворювань. Тому, незважаючи на те, що в нас війна, ми приділяємо увагу ранньому виявленню різних недуг, особливо тих, які призводять до важких ускладнень. Це, зокрема, і цукровий діабет», — розповіла Кобецька.

Львівська область – один із лідерів за кількістю нових виявлених випадків цукрового діабету та один із п’яти цільових регіонів, де працюють команди «Мисливців за діабетом».

«З початком війни ми переглянули нашу діяльність і сфокусувалися на тому, щоб інформувати про цукровий діабет 2-го типу, тестувати на рівень цукру в крові та надавати базові медичні консультації на місцях тим, хто цього найбільше потребує. Ми створюємо мобільні медичні команди, щоби надавати медичну допомогу людям з неінфекційними захворюваннями, зокрема цукровим діабетом», – каже Галина Майструк, менджерка україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Часто люди можуть певний час не відчувати симптомів діабету 2-го типу, а діагностувати недугу вже тоді, коли виникли ускладнення. Саме тому лікарі закликають перевіряти рівень глюкози в крові та пройти онлайн-тест на ризик виникнення цієї недуги. А ще – уникати стресів, висипатись та правильно харчуватись, щоб не «нажити» діабет 2-го типу.

Також, можна пройти тест та дізнатися свої ризики виникнення цукрового діабету 2-го типу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: