Потреба у бронежилетах буде повністю закрита через місяць-два, – Юрій Федоров

Для першої лінії фронту питання постачання бронежилетів буде повністю закрите через один-два місяці. Все інше вирішить держава.

Львівський обласний кластер – громадське об'єднання за участі Харківського ліцензованого виробника бронежилетів, яке Міністерство оборони України визначило головним координатором волонтерського руху з виробництва бронежилетів на початку війни.

Виробництво повністю фінансується за рахунок стартових внесків підприємств кластеру та благодійних внесків донаторів. Бронежилети не підлягають продажу. Відділ логістики ЛОК безкоштовно передає всі бронежилети Силам оборони України.

Співзасновник ЛОК Юрій Федоров розповів про виробництво бронежилетів у Львові та їхню безкоштовну передачу Силам оборони України. І відповів на найактуальніші запитання воєнного часу: де знайти бронежилети, як перевірити достовірність відповідних запитів, яке спорядження не слід надавати бійцям і як краще допомогти у спорядженні на передову. 

Про безкоштовну передачу бронежилетів

За останні два місяці ми передали понад 30 тисяч бронежилетів. Бронеелементи пройшли усі необхідні випробування відповідно до 4 класу захисту: маємо власну лабораторію, де тестуємо всі вироби. Тестуємо згідно з вимогами ДСТУ. Наприклад, при тестуванні використовуємо балістичний пластилін, швидкомір, правильні набої, відстрілюємо з відповідної дистанції у 10 метрів, тому ми впевнені у нашій продукції.

Усі бронежилети передаємо безкоштовно.

Ініціатива Львівського оборонного кластеру дуже відрізняється від інших благодійних організацій, тому що ми не є і ніколи не були фондом, не вчилися збирати гроші, а працювали з виробництвом. Тому намагаємось не працювати з маленькими запитами, а відвантажуємо до логістичних центрів або батальйонів Збройних Сил України, Державної прикордонної служби тощо. У нас немає можливості допомагати точково, адже ми не маємо інструментів співпраці з великою кількістю малих запитів.

Бронежилети виробляємо 8 років. Базувалися у Харкові. Коли розпочалося широкомасштабне вторгнення Росії в Україну, з Харкова перемістилися до Львова. Тут об’єдналися з багатьма українськими компаніями, більшість яких з львівського регіону. І вирішили: бізнес почекає, а зараз потрібно допомогти військовослужбовцям і за мінімальний час зробити максимальну кількість бронежилетів.

Де знайти бронежилети

Наразі багато хто намагається одягнути тих хлопців і дівчат, які ще знаходяться в ППД (пункті постійної дислокації військових частин (підрозділів), але потрібно розуміти, що забезпечення військових зараз часто відбувається за територіальною ознакою. Не за номером частини, бригади тощо, а за тим, де знаходиться військова частина. Коли частина переходить до зони активних бойових дій, Командування Сил логістики ЗСУ першочергово забезпечує саме її. Командування Сил логістики було сформоване наприкінці 2018 року як орган управління, шляхом об'єднання в одну структуру Тилу та Озброєння Збройних Сил України. Тому ми й намагаємось передавати саме Командуванню сил логістики. Ми знаємо, що укладено багато угод на постачання бронежилетів, військової форми, спорядження тощо і це централізовано постачатиметься першочергово саме до зони бойових дій силами військових.

Щодо подвійних запитів, у нас, наприклад, щодня є запити для бронежилетів з деяких бригад, але, за  нашою інформацією, вони були повністю укомплектовані бронежилетами ще понад місяць тому.

Як перевіряти запити

Як ми робимо, аби дізнатися достовірність запитів. Консультуємося з Управлінням речового забезпечення Командування Сил логістики.

Щодо малих запитів, тим, хто їх отримує, треба, мабуть, шукати підтвердження у знайомих. Ми переважно не працюємо з малими запитами,  більшість відвантажень це від 500 до декількох тисяч бронежилетів за раз.

Яку краще купувати амуніцію і де

Ми відстріляли сотні варіантів плит «волонтерпрому» – на жаль, не прострілювалися за ДСТУ менше половини. Тому можу дати одну рекомендацію: коли ви шукаєте, де купити 10-20 бронежилетів, спирайтеся тільки на успішний досвід знайомих. Через рекламу купувати не можна. Я зустрічаю багато реклами у фейсбуці та інстаграмі, де пропонують плити 4, 5 (+) класу, але вже за фото плит та випробувань бачу, що вони не можуть бути заявленого класу. Тому купуйте лише через знайомих або це повинні бути імпортовані бронежилети 4 класу за NIJ.

Саморобні ресори: жодна не пройшла тестування. Тому – ні!

Бронежилети з української сталі. Нормальну сталь в Україні розпочав виготовляти Метінвест. Це майже єдина сталь українського виробництва, яка може використовуватися. Але треба особливу увагу приділяти загартуванню цих сталей!

На сторінці ЛОКу є рекомендації, які сталі краще використовувати, які сталі витримують. У широкий загал виклали лекала (за лінком - https://drive.google.com/drive/mobile/folders/1OuOtWDqNdRvitmUQmBji9HzoTacoidVt?usp=sharing) для наших плитоносок – для швидкого пошиття з мінімальною кількістю доступних матеріалів. Зараз можна робити правильні бронежилети. У бронежилетах, як в турнікетах, працює не стандартне для волонтерської допомоги правило – краще нічого, ніж погано.

Гарний варіант – шукати фонди, які працюють з дрібнішими запитами та мають спеціалістів, які можуть допомогти.

Зліва простріляна пластина з ресор, справа якісна пластина з бронесталі.

Речі, які не можна купувати самому ні за які гроші

Запам’ятайте, є чотири речі, які не можна купувати самому ні за які гроші без консультацій зі спеціалістами, бо це небезпечно для бійців:

  • Не купуйте неперевірені бронежилети: при пробоях неякісного бронежилета утворюється багато вторинних уламків – це ще небезпечніше, ніж влучання кулі!
  • Не купуйте турнікетів неперевірених брендів та конструкцій – вони можуть не зупинити кровотечу!
  • Не купуйте тепловізори 1 і 2 покоління – їх не завжди можна використовувати, вони «світяться» у ворожих тепловізорах та підсвічують користувача!
  • Не купуйте квадрокоптери DJI, вони пеленгуються ворогом!

Пораджу, якщо хочете допомогти. Потрібні підсумки для магазинів, розвантажувальні пояси, наколінники тощо – спорядження, яке не є популярним у волонтерів. Але, наприклад, підсумків на фронті зараз необхідно більше мільйона. Ми вже починаємо комплектувати бронежилети підсумками. Компанія «Балістика» дала нам права виготовляти їхні підсумки «Колчан», тому ми їх виготовлятимемо у великій кількості. Але це поки у процесі. Тож, якщо хочете допомогти, знайдіть це спорядження і передайте на передову. 

Вартість дійсно якісної амуніції

  • Хороша плитоноска (чохол без плит) може коштувати 2-6 тисяч гривень.
  • Бронежилет (чохол з плитами) 10-14 тисяч гривень, якщо з великими протиуламковими пакетами – 30 тисяч та більше.
  • Рукавички, які будуть надійно працювати, а не ті, що продаються у Китаї за 2 долари, не можуть коштувати менш як 500 гривень, як правило, від 600 до 1500 гривень.
  • Окуляри. Потрібні не просто «тактичні», а балістичні. Бо лише балістичні тримають уламки і захищають очі. Їхня ціна близько 1500-2000 гривень.

І найголовніше: через місяць-два буде повністю закрита першочергова потреба у бронежилетах. Тому не потрібно зараз активно розпочинати їх виробництво, бо фронт буде забезпечений повністю через вказаний термін. Краще спитайте у бійця: «Що йому потрібно, крім бронежилета».

Наталія Васьо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: