путіну немає з чим іти на Київ - німецький експерт

Без названия (35)

Попри поразку на київському напрямку, російський президент не полишив плану захопити українську столицю.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив експерт Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Штефан Майстер (Stefan Meister).

«путін ніколи не відмовиться зовсім від ідеї захопити Київ. Він хоче знищити Україну як державу, її суспільство. Його не полишає це абсурдного бажання», - вважає аналітик.

Утім, зауважує він, для того, щоби знову атакувати Київ, у путіна просто немає військ, техніки та матеріалів, він дуже багато ресурсів утратив. А українське військо довело, що в змозі відбивати атаки набагато краще, ніж російський керівник собі уявляв. Однак путін сподівається на фазу нової консолідації сил. Тож, переконаний Майстер, треба очікувати, що буде проведена принаймні часткова мобілізація.

Він також припускає, що, можливо, за пів року - рік буде зроблена нова спроба походу на Київ. Але, зауважує експерт, все буде залежати від того, як Захід озброюватиме Україну, наскільки успішно українці зможуть відбивати атаки росіян.

Наразі, коли росії не вистачає можливостей взяти Київ чи південь, вона концентрується виключно на Донбасі, але взяти його повністю вона також не може.

Нинішня гаряча фаза війни, за оцінкою експерта, триватиме ще кілька тижнів.

«І лише тоді росіяни будуть зацікавлені в якомусь перемир’ї, щоб закріпитися на тих позиціях, які вони вже захопили», - сказав Майстер.

Після цього, за його словами, «буде вже інша війна - війна низької інтенсивності, як це було з 2014 року і до початку цієї війни».

Він виходить з того, що з’явиться нова лінія фронту, яка проходитиме по всьому Донбасу та в напрямку півдня з сухопутним мостом до Криму.

Майстер скептично ставиться до того, що в осяжному майбутньому Україна зможе повністю викинути росіян із захоплених територій. Повернення територій може статися після зміни влади в рф. За путіна в росії не буде жодних позитивних зрушень, без зміни режиму не буде зміни курсу, переконаний Майстер.

Росія, зазначає він, уже стала тоталітарною державою, де повністю контролюється все суспільство, проводиться мілітаризація, керівники «мислять по-фашистськи» і вдаються до відповідної риторики, еліти адаптуються до ситуації, суспільство відсторонилося або, у великій масі, акцептує це «паралельне мислення, паралельні парадигми, які створив режим».

Насильницької зміни режиму найближчим часом чекати годі, адже всередині країни недостатньо сил супротиву.

«Але якщо в осяжному майбутньому цього не станеться, треба чекати, поки це вирішиться в біологічний спосіб», - вважає Майстер.

Німецький експерт хоча й не уявляє собі, «що може бути гірше за путіна», все ж припускає, що після нього в росії не обов’язково буде відразу краще. Буде по-іншому, може бути навіть хаос, вважає Майстер.

Як повідомляв Укрінформ, у Пентагоні 2 травня назвали незадовільним командування російськими силами на сході України, де наразі ведеться основна частина бойових дій. Крім того, військовий персонал рф не отримує належного матеріально-технічного забезпечення та має вкрай низький моральний дух.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: