Війна в Україні: путін «здувся» чи збирається відкрити другий фронт

280520429_5094490030586410_8186690694087368339_n

На параді 9 травня старий КГБіст путін був засмученим та стомленим. Виглядало, що «здувся»: війну програє. Але що це означає для кожного з нас: чи можна очікувати, що залишається лише вигнати московську нечисть з наших земель і найближчим часом – святкувати перемогу?

ІА Дивись.info запитала у провідних військових експертів та політологів, що вони думають з цього приводу.

росія від своїх планів не відмовилася

Керівник центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко

– Путін на параді сумнуватий був…

– Нам потрібно дивитися на те, що відбувається на полі бою. Слухати, що скаже путін, чи дивитися, як він виглядає… Ми вимушені це робити, але для мене це не є показником. Війна триває, і видно, що «здувся – не здувся», а якісь сили та резерви кидає. Отож, від своїх планів не відмовився.

Він справді був пригнічений: не розраховував, що війна буде тривати так довго. Вважали, що нападуть, захоплять Київ, всі здадуться. Путін не очікував, що  Захід допомагатиме зброєю та грошима, не очікував такого високого рівня спротиву українського народу. Тепер він розуміє, що досягти чогось глобального в цій війні не може, але вже запустив людиноненависницьку машину. Піти на якісь компроміси означає для нього ймовірну втрату посади. 

У мене таке враження, що вони самі до кінця не вирішили, що робити, а війна триває за інерцією. путін скоріш не пригнічений, а розгублений. Вони на роздоріжжі: що робити далі?

– Він може психанути чи це не формат радянського КДБ?

– Теоретично може бути багато чого. Після того, як ми побачили, що витворяють російські війська, чекати від них можна чого завгодно. Для мене критерій – це дані західних спецслужб. Наприклад, директор ЦРУ Бернс вкотре заявив, що на сьогодні не видно підготовки до застосування якогось із видів ядерної зброї. Чи може він її застосувати? Теоретично – може. Але це теоретично, а виходити слід з реальних оцінок.

А ось що стосується хімічної зброї, то російські війська можуть готувати диверсії на хімічних підприємствах. Це викликає певні перестороги, такі загрози навіть дещо вищі, ніж «психануть ядерною бомбою».

– Якщо орки не знають, що робити, то відкриття ними другого фронту, висадка десанту в Бессарабії – цілком можливі?

– У них все можливо, тому що ми виходимо з точки зору логіки та раціональності, а в них це відсутнє. Пригадайте, багато експертів напередодні 24 лютого говорили, що у Росії недостатньо сил для повномасштабного вторгнення, тому його не буде. Але Росія зважилася.

Висадити десант вони не можуть, бо бояться українських протикорабельних ракет. А свої кораблі вони дуже цінують, на відміну від людей.

Контингент у Придністров’ї приведений у бойову готовність. Можливо, дійсно хотіли чи хочуть відкрити другий фронт, тільки кинути ці сили на ту саму Молдову. Такий сценарій також теоретично  можливий. Але того контингенту, що є у Придністров’ї, недостатньо, щоби досягти якогось успіху на одеському напрямку. Ми готувалися, там достатньо сил, тому цей план приречений на поразку.

– То нам залишається лише чекати…

– Ситуація може змінюватися. Можуть відбуватися різні події, які призупинять або закінчать цю війну: якісь події в Кремлі, довкола еліт силовиків тощо. Але поки що можна констатувати те, що якихось кроків до припинення війни з боку Росії не видно.

Думаю, поступово, враховуючи надання зброї Заходом, будемо дедалі більше переламувати ситуацію на нашу користь.

Завтрашня смерть Путіна не означатиме закінчення війни післязавтра

Політолог Ігор Гаврада

– Про це не хочеться навіть думати, але, гіпотетично, яким може бути найгірший сценарій розвитку подій?

– «Здувся» Путін чи не «здувся» – то наші емоційні оцінки, які аж ніяким чином не впливають на те, що коїться в голові цього нелюда та в головах його оточення. Звісно, можемо сподіватися, що нездорова зовнішність є наслідком хвороби, яка зрештою зведе його до могили. Хоча навіть, наприклад, завтрашня смерть Путіна не означатиме закінчення війни післязавтра. Адже Путін не один, очолюваний ним генералітет навіть за інерцією виходитиме зі стану війни з Україною не один тиждень чи навіть місяць.

– То ця війна – надовго…

– Сподіватися на негаразди в таборів ворога ми можемо, проте надіятися маємо винятково на ЗСУ, які з допомогою західних союзників врешті-решт завдадуть московії поразки, звільнять Україну від окупантів в її конституційних межах.

Категорично не слід ані керівництву країни, ані звичайним громадянам мати завищені очікування щодо скорого завершення війни. Налаштовуватися треба на довгу та виснажливу боротьбу. Попереду будуть втрати серед військових та цивільних, будуть біль та сльози, будуть успіхи та невдачі.

Ворога маємо підступного, який не гребує нічим, аби зламати наш опір. Ворог не рахує ані своїх втрат, ані тим паче чужих. Тому якщо Путіну вдасться якимось чином зламати Лукашенка чи своїх маріонеток із т.зв. «ПМР» та втягнути їх у відкриту війну проти України, то він неодмінно цим скористається.

Путін готується до «тривалого конфлікту» і незабаром не виключена ескалація конфлікту, - The Guardian

За подіями в Україні слідкує увесь світ, і їхні прогнози – далекі від сподівань на те, що Путін «здувся». Навпаки, попереджають про високий ризик ескалації найближчим часом.

Кремль переглядає плани війни в Україні – від «бліцкригу», що провалився, він переходить до затяжної війни на виснаження. Про це сказала голова національної розвідки США Авріл Гейнс під час слухань комітету Сенату , як повідомляє The Guardian.

Cтратегічні цілі путіна, на її думку, не змінилися: захоплення Донецької та Луганської областей та буферної зони навколо них, оточення сил ЗСУ на Сході, щоби закріпити контроль над коридором у Крим та утримати Херсонську область, звідки до Криму надходить вода.

Розвідка також бачить ознаки того, що рф має намір встановити коридор до Придністров'я та відрізати Україну від Чорноморського узбережжя.

Оскільки амбіції путіна не відповідають реальним військовим можливостям Росії, це може призвести найближчими місяцями до більшої непередбачуваності та ще більшої ескалації», – попереджає Гейнс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: