Коли на українських АЗС буде вдосталь бензину й дизелю

kohda-zakonchyt-sya-defytsyt-benzyna

Війна змусила Україну повністю переорієнтовуватися на європейське пальне і налагоджувати для цього нову транспортну мережу. Ці процеси потребують часу.

Про це повідомляє 24 канал.

Сергій Куюн, директор Консалтингової групи А-95, очікує, що дефіцит пального трохи згасне до кінця травня. При цьому обмеження залишаться, хоч їх і послаблять. Та, за словами експерта, це лише перший етап. І вже у червні на український паливний ринок будуть очікувати нові виклики, зокрема через жнива.
Повністю проблеми із дефіцитом повинні зникнути, коли Україна налагодить нові транспортні коридори з Європи. Нова система постачання може запрацювати до серпня.

Високі ціни та довгі черги роблять свою справу, споживання потроху падає. Водночас постачання потроху, але зростає. Активно збільшується обсяг поставок автотранспортом, зокрема й через оперативне зняття бюрократичних перепон. Але головна проблема – із залізничними партіями, що теж має перспективу поступового вирішення,
– заявив Куюн.

Основна проблема – логістика

Пальне для України є. Але проблема – у його доставці сюди. Як повідомив Куюн Еспресо, українські компанії ще у квітні законтрактували дуже великі обсяги нафтопродуктів. Лише найпотужніші оператори мали здійснити передоплату на суму 200 мільйонів доларів. Але транспортна система Європи не здатна швидко це пальне доставити Україні.

Проблема не в Україні. Проблема в тому, що Європа виявилася неготовою до таких обсягів. Тобто немає локомотивів, немає залізничних цистерн, немає координації між залізницями різних країн.

Сергій Куюн

Проблеми з логістикою вже розв'язують:

  • Україна та Польща домовилися про бездозвільний рух перевізників пального.
  • США допоможуть Україні працювати над підвищенням ефективності роботи автомобільних та залізничних пунктів пропуску на західних кордонах.
  • На форумі у Польщі Україна домовилася збільшити об'єми поставок найближчим часом, обговоривши це з логістичними компаніями. Зокрема, синхронізували графіки української та польської залізниць, щоб постачати пальне ефективніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: