окупанти завдали Україні збитків приблизно на трильйон доларів

277921684_398480285045428_2926635922181640430_n
Луганщина після обстрілів. Фото: Сергій Гайдай

Унаслідок повномасштабного вторгнення рф розмір збитків для української економіки вже сягає близько трильйона доларів. Ідеться про прямі економічні втрати, так і непрямі.

Про це повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко на брифінгу, 24 травня.

З його слів, у перші тижні повномасштабного вторгнення окупанти знищували активи України дуже швидко - орієнтовно сто мільярдів доларів. Нині прямі збитки для українських активів становлять приблизно 650 мільярдів доларів.

Якщо до них додати розмір непрямих втрат, зокрема, недоінвестовані кошти й недоотриманий валовий внутрішній продукт, то в сумі вийде приблизно один трильйон доларів, пояснив Устенко.

«Скажімо, у цьому році ми планували, що наше зростання буде на рівні приблизно 4-4,5%, що у грошовому вимірі означало б біля 10 мільярдів доларів. По факту, ми маємо падіння. Тому з цими непрямими збитками ми можемо говорити, що повна вартість, яка потребує відшкодування, виходить на цифру приблизно біля одного трильйона доларів», — зазначив радник президента.

Додав, що загальні втрати України від російської війни вже складають п’ять наших річних ВВП, зважаючи на обсяги 2021 року.

За словами радника, завдані збитки мають максимально компенсуватися за рахунок заморожених активів Центрального банку рф, що загалом сягають близько 350 мільярдів доларів.

Інше джерело, що може бути використане для відновлення України, це так звані заарештовані активи російської номенклатури, що перебувають за межами держави-агресора. Їх сума наразі складає приблизно 150 мільярдів доларів.

Устенко також розповів про приховані активи росії, тобто ті, що були вивезені з території РФ упродовж тривалого періоду часу. Їх продовжують шукати й арештовувати. За різними оцінками, ідеться про декілька сотень мільярдів доларів, уточнив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: