9 способів заспокоїти свій тривожний розум

Без названия (3)
Ілюстрація

Переживати за все навколо – це проблема! Тривожні думки можуть придушити вас, ускладнюючи прийняття рішень.

Ми ловимо тривожну думку, повторюємо її, немов мантру: «а раптом трапиться …», прокручуємо в голові тривожні сцени свого особистого апокаліпсису. При цьому для організму не має значення, чи реальна загроза або придумана. Коли ми уявляємо собі негативний сценарій, гормональний фон змінюється. А при постійному «прокручуванні» планів битв або відступів ми потрапляємо в гормональну пастку, вирватися з якої чим далі, тим складніше.

Придушення тривожних думок не спрацює; вони просто з’являться знову, іноді з більшою інтенсивністю. Але є більш ефективні методи, які вам допоможуть.

1. Когнітивне дистанціювання.

Постарайтеся побачити ваші тривожні думки як здогади, а не як факти. Якщо щось може статися, це не означає, що це точно відбудеться. Подумайте про ймовірність подій, альтернативні сценарії.

2. Історична ретроспектива.

Досить зливатися зі своїми думками. Деякі наші думки – результат досвіду минулих поколінь, які генеруються на генетичному рівні.

3. Практикуйте усвідомленість.

Вчіться спостерігати за своїми думками, а не реагувати на них автоматично. Думайте про свої думки як про хмари, що пропливають.

Занепокоєння не усуває завтрашніх проблем, але забирає сьогоднішній спокій

4. Зосередьтеся на безпосередньому досвіді.

Іноді наш розум упереджений через негативний минулий досвіду. Який ваш досвід зараз? Це не одне і те ж.

5. Називайте речі своїми іменами.

9 способів заспокоїти свій тривожний розум

Позначте тип вашої думки, а не звертайте уваги на її утримання. Маркіруйте ваші емоції. Це віддаляє вас від буквального змісту думок і дає більше розуміння психічних процесів.

6. Залишайтеся в сьогоденні.

Що пройшло, то пройшло. Досить в цьому варитися. Запитайте себе, чи змінилися обставини або ваші знання і здатності впоратися з минулим разом.

7. Розширюйте свій погляд.

Ви занадто зосереджені на загрозливих аспектах ситуації, замість того, щоб бачити всю картину. Чи справді ця ситуація так важлива, як ви про неї турбуєтеся?

Для швидкого виходу з тривожного стану і для переривання низки думок використовуйте практику спостерігача. Її основна ідея в тому, щоб вийти з потоку і поглянути на ситуацію з боку.

8. Ідіть із ситуації.

Занепокоєння з приводу проблеми без створення рішення не допоможе вам вирішити проблему. Тому постарайтеся перемкнутися на щось інше, щоб заспокоїтися.

9. Вирішіть, чи корисна думка.

Той факт, що думка правильна, не означає, що на ній корисно зосередитися – по крайній мірі, не завжди. Є де-мотивуючі думки, є страх, але не зациклюйтеся на них.

Свої втрати потрібно оплакувати і ховати, невдачі – розбирати по кісточках і робити з них висновки. І в першому, і в другому випадку потрібно викорінювати негатив минулого, щоб звільнити місце для позитивних моментів, які очікують нас в майбутньому.

Джерело: Тобіпорада

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: