Чверть переселенців на Львівщині хотіли би залишитися там жити

26% переселенців на Львівщині, тобто кожна четверта людина, хотіли би залишитися жити або знайти роботу в області. Ще 30% не проти розглянути таку перспективу, водночас 41% не має намірів залишатися.

Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг».

39% місцевих мешканців Львівщини позитивно ставляться до того, що частина переселенців могла б залишитися в області. 36% ставляться до цього нейтрально, і 22% – негативно.

Водночас 84% опитаних місцевих жителів підтримують ініціативу перенесення підприємств, які постраждали від війни, на територію Львівщини. 63% висловилися за будівництво постійних помешкань у їхньому місті для внутрішньо переміщених осіб; проти загалом 23%, найбільше у Львові (27%).

24% опитаних мешканців Львівщини зазначили, що вже прийняли особисто в себе біженців з інших регіонів країни. Ще 15% готові прийняти, а 57% не висловили такого бажання.

ЯК ЖИВУТЬ ПЕРЕСЕЛЕНЦІ НА ЛЬВІВЩИНІ

Дві третини опитаних переселенців Львівщини є жителями східних областей України, 19% прибули з центральних регіонів, 18% – з південних. 62% – це жінки, половина з них мають дітей віком до 17 років. 38% – чоловіки.

За даними «Рейтинг», 19% ВПО на Львівщині сьогодні працюють, водночас 80% не мають роботи. Із тих, хто тимчасово безробітний, мають намір шукати роботу в області 39%.

Лише 10% опитаних переселенців, котрі мають дітей шкільного віку, зазначили, що вони вже навчаються в місцевих школах. 70% респондентів цієї категорії зазначили, що їхні діти продовжують навчання у своїх закладах. Діти 18% опитаних зараз не навчаються.

49% опитаних переселенців проживають у центрах для біженців, 22% – у помешканнях родичів, друзів або знайомих. Ще 21% орендують квартиру, 3% проживають у помешканнях чужих для них осіб. Лише 2% живуть у готелях чи хостелах.

СТОСУНКИ МІЖ ПЕРЕСЕНЦЯМИ ТА МІСЦЕВИМИ

Попри те, що 80% тих, хто недавно приїхав на Львівщину, спілкуються в побуті двома мовами або лише російською, більшість із них (67%) намагаються з місцевими спілкуватися винятково українською. Серед російськомовних таких 57%, серед двомовних – 64%.

Понад 90% біженців хотіли би

завести знайомства та друзів серед місцевих жителів. З іншого боку, знайти друзів серед переселенців не проти трохи більше половини (56%) місцевих. Не мають такого бажання 34%.

Переселенці загалом краще оцінюють ставлення до себе місцевих жителів, аніж жителі міст Львівщини оцінюють своє ставлення до ВПО. 49% опитаних переселенців говорять, що ставлення місцевих до них дуже позитивне. Водночас лише 18% місцевих жителів зазначили, що цілком позитивно ставляться до біженців. 11% місцевих зазначили, що ставляться до переселенців негативно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: