Денісову відправили у відставку

денісова4

Верховна Рада України проголосувала за звільнення із посади Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової.

Рішення депутати ухвалили на засіданні у вівторок, 31 травня.

«За» проголосували 234 нардепи. Напередодні у Раді збирали підписи, щоб висловити недовіру омбудсменці.

Звернення щодо відставки Денсової ініціювали депутати із партії «Слуга народу». Там заявили, що з початку повномасштабної війни рф проти України Уповноважена майже не виконувала своїх повноважень. Ідеться про організацію гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей із тимчасово окупованих територій та іншу правозахисну діяльність.

Також омбудсменку звинуватили у «незрозумілій концентрації роботи» на сексуальних злочинах окупантів проти українців, буцімто повідомлення, які оприлюднювала Денісова, були перенасиченими непідтвердженими деталями, що шкодили Україні: насамперед відволікало увагу світових медіа від інших злочинів російської армії на території України, а також психологічно шкодило громадянам та самим жертвам цих насильств.

Напередодні медійниці та громадські організації оприлюднили відкрите звернення до Уповноваженої з прав людини, у якому закликали коригувати комунікацію про статеві злочини під час війни. Там вважають, що Денісова повинна оприлюднювати лише перевірену інформацію, уникати сенсаційності та надмірної деталізації, користуватись конкретною термінологією та дбати про безпеку та конфіденційність потерпілих.

У понеділок, 30 травня, Денісова заявила, що її ймовірне звільнення із обійманої посади - незаконне. Вона пояснює це тим, що є певна невідповідність процедури через зміни до закону щодо функціонування держслужби та місцевого самоврядування під час воєнного стану.

Вона вважає, що владу не влаштовує її активність щодо збору інформацію про ситуацію на тимчасово окупованих територіях. Денісова каже, що дії влади є втручанням у роботу Офісу омбудсмена. Адже відповідний Закон України про її роботу не передбачає висловлення недовіри. Водночас закон про зміни щодо функціонування держслужб та місцевого самоврядування у період воєнного стану, що набув чинності 12 травня нинішнього року, дозволяє звільнити Денісову у такий спосіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: