День захисту дітей: як росія вбиває, калічить і депортує українське юне покоління (фото)

780x521
Фото: Associated Press.

За офіційними даними, в Україні на цей час загинули 243 дитини, 446 дітей – поранені.

Утім, ці цифри не остаточні, фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо – в багатьох українських містах російські окупаційні війська ведуть активні бойові дії.

За даними радниці – уповноваженої президента України з прав дитини Дар’ї Герасимчук, найбільше дітей постраждало в Донецькій області – 153, Київській – 116, Харківській – 109.

Внаслідок агресії Росії 19 дітям ампутувати кінцівки.

Маріуполь. Фото Євгена Малолєтки

За даними Нацсоцслужби України, без батьківського піклування сьогодні залишилися 1735 дітей, передають Факти.

«Це ті діти, які фактично, можливо, ще не юридично втратили батьків. Наприклад, 121 дитина була залишена в пологовому будинку чи іншому закладі охорони здоров’я, 132 дитини були відібрані у батьків, бо вони ухилялися від батьківських обов’язків тощо. Із цієї цифри 1735 тих дітей, яким встановлено статус сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, ми маємо 830. Тут виокремлюємо три категорії (ми змушені так казати, хоч це все горе): перша – це діти, які стали сиротами внаслідок бойових дій і смерті обох батьків, – таких дітей у нас 54», – каже заступник директора Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Нацсоцслужби України Володимир Вовк.

Окрім цієї категорії, з’явилися також тимчасові статуси дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування: якщо свідоцтва про смерть батьків немає, то дитині встановлюється статус, але після завершення війни цей статус треба підтвердити або спростувати, якщо батьки таки знайдуться. Зараз таких дітей 87.

Фото з відкритих джерел.

Також є категорія дітей, чиїх батьків позбавили батьківського піклування, оскільки вони залишилися на окупованих територіях або там, де йдуть бойові дії, і не можуть виконувати свої обов’язки. Таких дітей 48.

Через війну і задля безпеки 272 заклади (із 706) евакуацію усіх або частину дітей в інші регіони України або за кордон. Йдеться про майже 13 тисяч дітей. В межах України найбільше дітей перевезли у Львівську область, Закарпатську, Чернівецьку, Івано-Франківську. Серед іноземних держав найбільше дітей із закладів прийняли Польща, Німеччина, Італія.

Є заклади, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, це переважно Херсонщина, частково на Запоріжжі.

Спеціалізований будинок дитини у Кропивницькому.

За дуже приблизними даними, 230 тисяч дітей було насильно депортовано до росії. Про це заявив радник представництва України при ООН Сергій Дворник під час відкритих дебатів у Радбезі ООН з питань захисту цивільного населення в умовах конфліктів.

«Викрадення щонайменше 230 тисяч українських дітей серед 1,4 млн громадян України, насильно депортованих до Росії, є злочином, спрямованим на знищення української нації шляхом позбавлення її молодих поколінь, що є сучасним проявом колоніалізму», – наголосив Сергій Дворник.

Водночас вчора путін офіційно спростив порядок надання російського громадянства дітям з України.

«В оприлюдненому документі мова про дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків — тобто всіх дітей, яких рашисти викрали з території України і насильно розлучили з батьками або просто вбили їхніх батьків.

До того ж це беззаконня путін вирішив розповсюдити не тільки на ОРДЛО, а й на окуповані території Херсонської та Запорізької областей.

Наголошую, що ці дії є примусовою русифікацією українських дітей, а також є продовженням геноциду українського народу. Адже геноцид – це все, що сприяє повному або частковому знищенню етнічної, національної групи та ідентичності. Насильницька передача дітей – це одна з ознак геноциду, визнана ООН. Примусова русифікація українських дітей – це крок до знищення національної ідентичності.

Вимагаю всіх світових лідерів та міжнародні правозахисні організації визнати ці дії, а також насильне вивезення українських дітей на територію росії, воєнним злочином», – написав на своїй сторінці у Фейсбуку колишній уповноважений з прав дитини Микола Кулеба.

Фото: AP Photo / Emilio Morenatti.

P.S.

Сьогодні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив про загибель 12-річного хлопчика в Іванівці Ізюмського району.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: