В Україні спростили процедуру всиновлення - заявку можна подати через «Дію»

діти
Фото ілюстративне: Xavier_S / Istock

В Україні запрацювала спрощена процедура подачі первинної заявки на усиновлення. Охочі взяти у сім'ю дитину тепер зможуть подати заявку на державному порталі «Дія».

Про це повідомив заступник міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ першого червня.

«Залишити запит щодо первинної заявки на усиновлення можна буде під час особистого прийому, як було раніше, так і через портал. Кількість дітей, які потребують усиновлення, вже понад 17 тисяч. Кількість кандидатів у рази менше. Одна з причин, чому кандидатів мало – важка процедура усиновлення. Ми це змінюємо і впроваджуємо швидкий і цифровий процес. Тепер треба лише 5 хвилин, щоб лишити заявку на первинну консультацію. Служби у справах дітей свої повноваження не припиняють, вони працюють як і раніше», - пояснив він.

Як відбувається процедура:

«Вже сьогодні доступна можливість записатися на онлайн консультацію по усиновленню в додатку «Дія» в розділі «Сім’я». Вся інформація про кандидата підтягується автоматично. Авторизація відбувається через електронний підпис. Протягом 15 днів відповідна служба зв’язується із заявником і запрошує на консультацію. До речі, консультацію також можна буде відвідати онлайн і оффлайн», - розповів керівник експертної групи впровадження та оцінки якості надання електронних послуг Мінцифри Денис Іванов.

Робота над наступними етапами цієї послуги продовжується. Очікується, що до кінця серпня онлайн можна буде подати і заяву для усиновлення дитини та кандидата на батька-опікуна, додав він.

За даними Мінсоцполітики, із 706 дитячих будинків, 282 здійснили евакуацію всіх або частини дітей, в межах України або за кордон. Загальна цифра - 6506 дітей були евакуйовані. В межах України - 2278, а за межі - 4228 дітей. Якщо говорити про переміщені сім’ї, то це 1750 сімей – це будинки сімейного типу та прийомні сім’ї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: