4 стиля комунікації: Як нам зрозуміти один одного

image_5aa54ea2936f74.76501491

«Начебто на одній мові розмовляємо, а один одного не розуміємо». Таке нерідко можна почути і в парах, і від батьків з дітьми, і від колег по роботі. Чому ми один одного не чуємо?

Тому що ми насправді говоримо на різних «мовах». Але є і хороші новини: «синхронного перекладу» можна навчитися.

Чотири основні стилі комунікації рідко зустрічаються в чистому вигляді. У кожного з нас є провідний стиль, але при цьому досить сильно розвинений і другий. Іноді зустрічаються універсали: вони володіють не тільки своєю основною мовою, а й уміло використовують три інших, що дозволяє їм розширювати сфери спілкування і відчувати себе як риба у воді в будь-якій обстановці. Такі люди, як правило, успішні в справах і особистому житті.

Шкала формальності і активності

Дорослі люди часто спілкуються формально. Ми не народжуємося такими: діти спочатку дозволяють собі проявляти емоції, але пізніше їх вчать «сидіти і мовчати».

Кожен з нас буває в тій чи іншій мірі формальним і неформальним, активним і пасивним. Щось проявляється сильніше, щось слабше. На перетинах осі формальності і осі активності і можна виділити чотири стилю комунікації.

Цілеспрямовані. Це люди активні і формальні. Для них важливо бачити мету, розуміти завдання і досягати результату. Часто це лідери, керівники, політики. Девіз таких людей: «Собака гавкає – караван йде». Якби вони реагували на всі нападки на свою адресу, то довго не витримали б. За всіма гучними випадами на свою адресу вони зазвичай бачать кінцеву мету і рухаються до неї, незважаючи ні на що.

Як дізнатися цілеспрямованого? У них гострі риси обличчя, чіткі і швидкі рухи. Вони можуть і мімікрувати – заради своєї мети грати в інший стиль. Вони, як розвідники, можуть мовчати, хоча в душі у них в цей час бушує вулкан. Зазвичай це худі, сухорляві люди, тому що у них швидко все спалюється – їм ніколи розсиджуватися, їм треба діяти. Можуть бути надлишки ваги, але в цілому вони виглядають підтягнутими і енергійними.

Цілеспрямовані терпіти не можуть медитацію і довгі процеси. Вони цінують рух. Саме тому, розмовляючи з ними, потрібно відразу ж видати коротке формулювання цілей і завдань. Якщо ви хочете вивести цілеспрямованого з себе, починайте розповідати йому всю історію від Адама і Єви.

Вони одягаються формально, строго. Немає зайвих деталей, але при цьому вони не виглядають скупо.

Як вони говорять самі? Їх відразу можна дізнатися по першій фразі: «Є хвилинка?» І тут же беруться за справу. Використовують короткі речення. Вони завжди хочуть знати причину: якщо до них звернутися з проханням або питанням, піде зустрічний – «Навіщо це потрібно?». Вони нетерплячі. Перебивають, якщо їм починають говорити довгими і плутаними формулюваннями.

4 стиля комунікації:

Цілеспрямованих відразу видно по одягу. Вони одягаються формально, строго. Немає зайвих деталей, але при цьому вони не виглядають скупо. У них буде один аксесуар, але дорогий. Вони дотримуються вишуканого стилю. Їм важливо, з якого посуду вони їдять і п’ють. Їх вечеря буде такою же вишуканою і лаконічною: стейк, салат і келих вина.

Ініціатори. Вони теж активні, але неформальні. Цим панам нічого не варто надіти гігантський перстень на всю руку, а то і кілька перснів різного кольору і форми, черевики за ті самі 50 доларів, якщо вони кидаються в очі, яскравий шарф, строкаті штани або спідницю. Якщо перед нами чистий ініціатор, він буде зразком вражаючого несмаку.

У них також є нарцистичні симптоми, як і у цілеспрямованих. Вони повинні бути пупом землі. Навіть в нових компаніях і незнайомій обстановці вони досить швидко сколотять навколо себе галасливу компанію. Ініціаторів чутно в натовпі – голосніше за всіх говорять. Але саме завдяки своєму вмінню привертати увагу вони часто стають генераторами ідей, головними натхненниками.

Вони кажуть багато, захлинаючись, про все відразу і довгими пропозиціями, в яких кіношно описують всі подробиці.

Не встигли договорити про одне, а у них вже на мові друга ідея, а в голові третя. І добре, коли поруч є цілеспрямований, який цю ідею підхопить і вибудує чіткий план дій – сам ініціатор не здатний довести своє осяяння до логічного фіналу.

На їхньому робочому столі ви, швидше за все, побачите бардак, якщо тільки у ініціатора немає «домішки» цілеспрямованого, тоді якийсь порядок все ж буде. У їжі вони так само гіперактивні, як і в усьому іншому: це буде не просто ситний і щедрий стіл, це будуть шведські столи, що вміщають все – від солоного до солодкого.

Серед ініціаторів можуть бути повні і навіть товсті люди: їх так розпирає від нескінченно виникаючих ідей і проектів, їм так цікаво все, що вони просто не встигають це перетравлювати, і їх «роздуває» зсередини. Втім, якщо вони встигають висловлювати придумане і передавати далі, то швидко спалюють надлишки. Це творці, і вони мислять образами. Завоювати ініціатора просто: досить похвалити їх «геніальну ідею».

Емоційний. Вони, як і ініціатори, відносяться до неформального стилю. Але, на відміну від них, пасивні. Не треба чекати від них ідей, але якщо ви хочете отримати порцію різних емоцій – вам сюди. Для емоційних людей важливі підтримка, прийняття і розуміння їх почуттів.

Вони не з тих, хто буде залучати до себе увагу, їх одяг не буде кричущим, хоча і не без прикрашення: рюшечки, бантики, вишивка, орнамент, але лише для того, щоб точніше висловити їх поточний стан.

Вони кажуть неголосно, співучо. Якщо цілеспрямований виражається мовою музики за допомогою стаккато, то емоційний – легато. Емоційні люди знаходяться в коконі почуттів. Якщо їх похвалити – вони будуть працювати навіть безкоштовно.

В роботі вони готові до співпраці, вміють співпереживати, делікатні.

Можуть створювати доброзичливу і затишну атмосферу в колективі. Вони вразливі, тому не потрібно підвищувати на них голос.

Якщо ви хочете добитися від емоціонала результату, похваліть його роботу, проявіть турботу і увагу – принесіть чашечку кави або подаруйте квітку або приємну дрібничку. І вони з готовністю і самовіддачею зроблять потрібну роботу.

Аналітики. Формальний і пасивний стиль. Таке більшість клерків, обслуговуючого персоналу, співробітників податкових органів. Вони сприймають все серйозно і буквально.

Завдяки своїй формальності аналітики здатні обробляти масу даних. Але вони схильні закопуватися в ній. Часто вони настільки захоплюються пошуками і аналізом, що не вкладаються в поставлені терміни.

Не варто чекати від них ідей і активності, але зате це прекрасні і терплячі виконавці

Просто потрібно враховувати їх особливість порушувати дедлайни і тому давати мінімум завдань. Будьте впевнені, що вони – рано чи пізно – зроблять все акуратно і вичерпно.

Часто це відмінні систематизатори. Вони люблять збирати колекції, які будуть розкладені, розсортовані і внесені в акуратний і точний каталог. Їм можна сміливо доручати розібрати стопи документів і інші рутинні, але важливі справи.

Їх можна дізнатися по тихому голосу, який ви рідко почуєте – аналітики не з любителів поговорити. Вони охочіше напишуть вам по електронній пошті, що розкажуть щось на словах.

На них теж не можна кричати – вони впадуть в ступор і не зможуть навіть поворухнутися. Вони вважають за краще збудований план роботи і переживають і збиваються, якщо план несподівано змінений. Одягаються вони частіше в сіре, непомітне – таке, щоб злитися з інтер’єром.

Повний набір

Для успішної та ефективної роботи в компанії повинні бути всі стилі комунікації. Якщо будуть одні ініціатори, то робота закінчиться досить швидко – їх геніальні ідеї нікому буде втілювати в життя. Для цього потрібні цілеспрямовані. Щоб вдихнути в продукт і проект життя, знадобляться емоційний. А для рутинної роботи незамінні аналітики.

А як же в особистих відносинах? У парі, найважче – ужитися протилежностям. Але це і найкорисніше. Цілеспрямованому не вистачає емоцій, а емоційний – вміння ставити і досягати цілей. Саме в такому союзі можливий розвиток.

4 стиля комунікації:

Прекрасно уживаються емоціонал і аналітик. Перший створить затишок і комфорт, а другий візьме на себе поточні турботи: ніхто краще аналітиків не здатний читати інструкції до побутових приладів або вигулювати щодня собаку.

Цілеспрямований і аналітик – це буде нудний формальний шлюб, де один почне командувати іншим. Але багато шлюбів з розрахунку, де не потрібно почуттів, вдало будуються саме на цьому. У двох аналітиків не буде яскравого життя, та й сексу, можливо, теж. Гарне сусідство з передбачуваним і стабільним життям, без потрясінь і катаклізмів.

У роботі і в особистому житті найбільш успішні ті, хто використовує всі чотири стилю комунікації, підлаштовуючись під співрозмовника. І цьому можна навчитися, якщо бути уважним до себе і інших, помічаючи і приймаючи свої і чужі особливості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: