Болгарія, Північна Македонія та Чорногорія закрили повітряний простір для літака Лаврова

image (5)
Фото 24 каналу

Міністр закордонних справ росії Лавров мав летіти в Белград. Однак ЗМІ пишуть, що Чорногорія, Північна Македонія та Болгарія закрили авіапростір для його літака.

Перед цим президент Сербії Александр Вучич публічно заявив, що справа із візитом Лаврова до Белграда ускладнилася, пише 24 канал.

Прем'єр-міністерка Ана Брнабіч теж говорила про труднощі із приїздом росіянина. Вона додала, що логістикою його поїздки займається президент Сербії.

У російському МЗС повідомили, що Лавров перебуватиме в Белграді 6 і 7 червня. Він має зустрітись з президентом Сербії Вучичем, міністром закордонних справ Ніколою Селаковичем, спікером парламенту Івіцей Дачичем і Патріархом СПЦ Порфірієм. Також Лавров має зустрітись із послом Росії.

Хоча мету візиту не оголошували, можливо її причина полягає в тому, що через санкції ЄС Сербія залишиться без російської нафти.

Нафтова промисловість Сербії незабаром втратить можливість постачати російську нафту через Адріатичний нафтопровод (JANAF).

таку заяву зробили Міністерстві гірничодобувної промисловості та енергетики Сербії.

Там зазначають, що Сербія не єдина європейська країна, на яку вплине новий пакет санкцій ЄС, але, обіцяють зробити все можливе,  щоб забезпечити безпечне постачання нафти.

"Новий пакет санкцій забороняє постачання російської сирої нафти через будь-який порт, морським шляхом, а Сербія імпортує сиру нафту, яка доставляється танкерами в порт Омішаль (в Хорватії). Це означає, що немає можливості постачати більше російської сирої нафти на НПЗ Панчево, але Сербія могла б імпортувати всі інші види сирої нафти, крім російської. Зокрема, раніше ми імпортували нафту з Іраку та деяких інших країн",- зазначають у міністерстві.

Втім, там визнають – зробити це буде непросто. "Одним із очікуваних наслідків нового пакету санкцій ЄС є тиск на попит, тому що інші країни також будуть шукати альтернативи імпорту нафти з Росії", – пояснюють у міністерстві.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: