Фінансування війни, або Чому у львівських супермаркетах досі можна придбати товари компаній, що не покинули російський ринок

Screenshot_8

За понад три місяці повномасштабної війни рф проти України низка світових
компаній покинули ринок країни-агресорки, щоби не фінансувати патрони,
якими окупанти вбивають українців. Натомість є й такі, що продовжують
працювати з тими, хто веде бізнес на території рф.

Так, наприклад, прилавки мереж «Близенько», «Свій маркет», «Арсен» та «Рукавичка» рясніють товарами від компанії Danon та Nestle.

Нагадуємо, що перша є французьким виробником продуктів. Через три місяці після російського вторгнення в Україну лише «розглядає можливість вийти із російського ринку», мовляв, рішення пов’язане з новими санкціями, які анонсували США. Однак заява пролунала на початку квітня. Нині ж – перший місяць літа.

У компанії Danon, виробництва якої розташовані на території рф, стверджують, що хочуть «уникнути втрати активів та негативних наслідків для персоналу».

Тим часом швейцарська ТМ Nestle, яка є однією із найбільших харчових компаній, теж не баряться покидати ринок країни-агресора, щоправда, наприкінці березня нинішнього року, там вирішили припинити роботу брендів KitKat та Nesquik. У цій же заяві йшлося про те, що Nestle не розраховують отримувати прибуток або сплачувати податки в рф у майбутньому, а будь-який
прибуток буде передано організаціям з надання гуманітарної допомоги постраждалим у війні в Україні.

До слова, позаторік, 2020-го, корпорація сплатила до бюджету росії 502 мільйони доларів.

ІА Дивись.info спробувала з’ясувати у мереж львівських супермаркетів, чому після після російського вторгнення в Україну, вони продовжили співпрацю із компаніями, котрі остаточно не пішли із ринку рф.

У «Рукавичці» можна знайти широкий асортимент молочної продукції саме від Danon, зокрема йдеться про йогурти.

"Рукавичка". вул. Володимира Великого, 59

Власник мережі Богдан Козак коментує нам, що у мережі припинять торгувати товарами компаній, які остаточно ухвалять рішення не покидати російський ринок. Наразі, каже, питання ще у підвішеному стані.

«Та якщо вони не вийдуть із ринку остаточно, то ми не будемо торгувати. Спочатку у них (цих компаній – ред.) була така позиція, що вони не виходять із ринку, потім ми понаправляли листи (до них – ред.). Наразі ми підтримуємо контакти тільки із українським офісом. Вони почали давати інші пояснення. Та й торгуємо, платимо податки. Бачимо, що продаємо не тільки ми, а й інші мережі, тому питання досі є відкрите», – сказав він.

"Рукавичка". Вул. Володимира Великого, 59 (Львів)

І додав, що натомість у «Рукавичці» з початку війни більше не торгують чаями компаній, що не пішли із ринку рф тощо.

«Питання однозначно вирішиться незабаром, – відповідає він на наше уточнення. – Наразі воно у підвішеному стані. Якщо вони не вийдуть із ринку, ми перестанемо торгувати. Я хочу, щоб ви у тому плані сказали, що коли 2014 року почалася війна, «Львівхолод» стала першою і єдиною компанією, яка перестала торгувати російськими товарами. Жодна із львівських компаній нас не підтримала. Ми понесли великі втрати – 2-3 мільйони товарообороту. Ми ці товари змінили на аналоги. Я людина національно свідома: це погано, що є така ситуація».

На прилавках «Близенько» також не відмовилися від продукції цих двох вищезгаданих брендів. Однак пояснень ІА Дивись.info від власника Олександра Бережанського так і не отримали.

«Ви не орієнтуєтеся! Вони вийшли із російського ринку», – відповів він та поклав слухавку.

Близенько. Вул. Коперника (Львів)

У «Своєму маркеті», на прилавках якого є низка продукції Danon, директорка із маркетингу Юлія Ваховська зазначила, що компанія обурена позицією світових компаній не виходити із ринку країни-агресорки, однак наразі у мережі поки не знайшли аналогів продуктів.

"Свій маркет". Вул. Малоголосівська (Львів)

«З перших днів війни компанія «Свій маркет» сфокусувала зусилля на наповненні полиць магазинів і забезпеченні громадян усіма необхідними товарами. Не новина, що багато постачальників були вимушені призупинити свою діяльність через військові дії, саме тому пошук нових вітчизняних та
імпортних виробників є головною задачею комерційного відділу «Свій маркет». Водночас наша компанія, як і решта українців, обурена позицією деяких світових лідируючих компаній не залишати ринок країни-агресора.

У довоєнний час такі ТМ, як Danone та Nestle займали значну частку (20-50% в своїй категорії) на полицях продуктових мереж, в тому числі і на полицях «Свого маркету». Наразі тривають активні пошуки замінників. Ми робимо все необхідне для забезпечення продуктової безпеки та уникнення паніки серед українців», – сказала вона у коментарі для ІА Дивись.info.

"Свій маркет". Вул. Пекарська (Львів)

Ми також звернулись по коментар до мережі «Арсен», а також «Сільпо »та наразі очікуємо на
відповідь.

Варто сказати, що саме ці два виробника - Nestle та Danon - закривають багато категорій харчових продуктів.

Нагадуємо, що українці у США запустили ініціативу щодо бойкоту компаній, які залишаються працювати в рф та фінансують тероризм.

Тим часом західні покупці висловлюють готовність бойкотувати продукцію тих брендів, які не йдуть з росії. У США та Великобританії найбільше, у Німеччині – менше, у Франції – найменше, поділився результатами соцдослідження, яке проводилось компанією Stickybeak на замовлення в межах компанії бойкотування рф Дмитро Дубілет, екс IT-директор ПриватБанку, український бізнесмен, який активно займається економічним бойком російських товарів.

Наприклад, у США 65% населення замислювалось над тим, щоби бойкотувати продукцію компаній, що залишаються фінансувати тероризм проти України. У Великій Британії ствердно відповіли 67% людей, у Німеччині – 54%, а у Франції – 39%.

У травні нинішнього року також зареєстрували електронну петицію щодо заборони
роботи в Україні компаніям, які проджовжують працювати у рф, попри повномасштабне вторгнення.

«Наслідуючи приклад компанії «Новус», вимагаємо оголосити весь список компаній, які продовжують працювати на території країна-агресора. Українці повинні знати ці компанії, а також заборонити роботу у майбутньому в нашій країні або мати певне маркування на етикетках про роботу в рф під час війни в Україні. Навіть, якщо це франчиза – заборона чи маркування», – йдеться у тексті петиції, яку зареєструвала Катерина Богданова 18 травня 2022 року.

Збір підписів триває, залишилось 73 дні.

Додамо, що торгівля товарами компаній, котрі залишилися на російському ринку, а
значить сплачують податки до російського бюджету, означає співфінансування війни,
яку росія веде проти України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: