Найсумніший День журналістики в історії України: загиблі журналісти

_123356562_hi074059063
BBC

З 24 лютого 2022 року, внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, загинуло 27 українських та п`ятеро іноземних журналістів. 

26 лютого у Харкові внаслідок ворожого обстрілу загинув фотограф та член НСЖУ Ігор Гуденко, якого довгий час вважали зниклим безвісти. 

27 лютого у селі Зеленівка, що на Херсонщині, російські окупанти з автоматів розстріляли журналіста Ділєрбека Шакірова

Шакіров був цивільним журналістом інформаційного щотижневика «Навколо тебе» та членом благодійного фонду «Дім надії».

1 березня внаслідок ворожого обстрілу телевежі у Києві загинув оператор телеканалу Live Євген Скакун.  

2 березня у бою з ДРГ у Василькові на Київщині загинув рівненчанин Сергій Пущенко

Сергій Пущенко від весни 2015 року тривалий час перебував у зоні проведення бойових дій під час російського вторгнення на Донбас.

Окрім журналістики, Пущенко був відомим живописцем, він створив понад 900 картин. Це пейзажі, портрети, натюрморти. Основна тема його творчості пов’язана з українським козацтвом. Пущенко – творець серії полотен «Козацькому роду — нема переводу», а також «Портрети добровольців на війні».

У Вознесенському районі, що у Миколаївській області, від снайперської кулі загинув воїн та журналіст Віктор Дудар

Віктор вперше пішов на передову восени 2014 року у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. 

24 лютого 2022 року був одним із перших, хто з`явився до військомату, після чого відправився захищати землю Миколаївщини.

Понад 10 років Віктор Дудар працював журналістом у львівській газеті «Експрес», писав здебільшого про військові та воєнну тематику. 

6 березня під час евакуації людей з Ірпеня загинув телефедучий та актор Павло Лі

З перших днів війни 33-річний Павло вступив до лав ТРО.

11 березня внаслідок ворожого обстрілу будинків у Маріуполі загинув оператор місцевого телеканалу Віктор Дєдов

Віктор Дєдов працював головним режисером, старшим оператором Маріупольського телеканалу «Сігма-ТБ».

Між 11 та 12 березня під час артилерійського обстрілу російськими окупантами села Шевченкове на Київщині загинула журналістка Оксана Гайдар

Гайдар була відома своїми публікаціями на історичну тематику та дописами в соцмережах під псевдонімом Руда Пані, у яких вона різко викривала імперські амбіції російської влади та її прагнення за будь-яку ціну встановити контроль над Україною.

Гайдар писала свої есе й коментарі з москви, де жила разом із чоловіком і сином, однак із початком широкомасштабного російського вторгнення повернулася до України, щоб бути поруч із мамою.

13 березня внаслідок ворожого російського обстрілу села Романівка, що поблизу Ірпеня, загинув журналіст «KNK медіа» Олександр Литкін

15 березня поблизу Києва російськи окупанти вбили 24-річну українську журналістку Олександру Кувшинову, яка супроводжувала американських колег з телеканалу FoxNews.

Олександра закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка та навчалася у Гарвардському університеті. Дівчина активно волонтерила та встигла попрацювати речницею у Міністерстві охорони здоров’я України. 

18 березня, захищаючи Україну, загинув загинув редактор запорізького сайту Misto.zp.ua Олег Якунін

У Маріуполі 19 березня загинула керівниця юнкорівського обʼєднання в Маріуполі, завідувачка художнім відділом Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості Лілія Гумянова.

23 березня під час бою з окупантами поблизу Попасної загинув 39-річний львівський оператор 24 каналу Юрій Олійник.

Юра був ветераном АТО, воював на Донбасі у 2014-2015 році. Після повернення працював телеоператором у львівській редакції 24 каналу. 

24 березня в ході контрнаступу української армії, штурму села Лук’янівка, що на лівому березі Києва загинув публіцист та історик Сергій Заїковський.

Разом зі Заїковським загинув юоєць полку «Азов» 25-річний Денис Котенко із позивним «Шкіпер», який працював у пресслужбі Міністерства у справах ветеранів України.

Денис Котенко — ветеран російсько-української війни, брав участь у боях на Донбасі, зокрема, в операції зі звільнення Широкиного, що на Донеччині. 

1 квітня, після тривалих пошуків, поліція Київської області знайшла тіло фотокореспондента Максима Левіна

Максим у супроводі Олексія Чернишова, військовослужбовця та в минулому фотографа, відправились у Гуту Межигірську 13 березня документувати наслідки російської агресії. Вони залишили машину та пішли в бік села Мощун. З того часу зв'язок із обома чоловіками зник.

Тоді у тій місцевості почалися запеклі бої з окупантами. 

Максим працював як фотокореспондент, документальний фотограф та оператор багатьох українських і міжнародних видань. Понад 10 років він працював у редакції LB.ua, також співпрацював з агентствами Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, Hromadske. Його фото публікували Wall Street Journal, TIME, Breaking news Poland, EU AGENDA, World news, The Moscow Time, Кореспондент.net, ELLE, TV-24, Radio Bulgaria, Ukraine Crisis Media center, Vatican news, Радіо Свобода (RFE/RL).

2 квітня після рашистських катувань у Маріуполі помер 78-річний журналіст та письменник Євген Баль

До помешкання письменника загарбники увірвалися 18 березня. Під час обшуку в його будинку вони знайшли фото з українськими захисниками, членський квиток НСПУ та інші «докази фашизму». Три дні з чоловіка жорстоко знущалися.

Загарбники відпустили 78-річного Баля 21 березня зі словами «не воюем с ветеранами флота СССР». Чоловік не дожив до свого 79-річчя шість днів. 

Баль як морський офіцер понад 30 років ніс службу на підводних човнах Північного та Тихоокеанського флотів, не раз ходив у автономне плавання. З 2014 року чоловік вів активну патріотичну і волонтерську діяльність у Приазов'ї.

Євген Баль був автором книг «Фарватер не відомий», «Меридіани штурмана Барка», «Хроніки пса Филимона» та інших, багатьох публікацій у пресі.

У квітні у селі Ягідне поблизу Чернігова російські окупанти вбили відеооператора місцевого телеканалу «Дитинець» Романа Нежиборця

Чоловіка разом з іншими жителями селища, зокрема його товаришем Романом, окупанти загнали до підвалу, розстріляли, а згодом поховали у братській могилі:

На вулицях Бучі знайшли тіло закатованого окупантами журналіста-фрілансера Зореслава Замойського.

Зореслав був активістом та журналістом-фрилансером, дописував до інтернет-ресурсу «Інформаційний портал» та ресурсу «Громада Приірпіння».

Навіть під час активних бойових дій чоловік викладав на персональній сторінці у фейсбуку інформацію для своїх читачів про перебіг подій.

Останній його допис датується 4 березня. 

28 квітня внаслідок російського ракетного обстрілу столиці загинула журналістка та продюсерка Радіо Свобода Віра Гирич

Ракета влучила у київський будинок, де жила журналістка. 

Віра Гирич почала працювати в київському бюро Радіо Свобода з 1 лютого 2018 року. До того вона працювала на провідних українських телеканалах.

Журналістка мала великий досвід роботи в українських ЗМІ - понад 20 років. За цей час вона встигла попрацювати не тільки на Радіо Свобода, але й на телеканалах «1+1», «Еспресо», «СТБ».

29 квітня у боях на Харківщині загинув ветеран АТО та журналіст Максим Мединський

30 квітня у боях за Попасну, що на Луганщині, загинув Євген Старинець, ексменеджер філії «Суспільне. Черкаси». 

Євген Старинець був добровольцем у Збройних силах України, приєднався до лав територіальної оборони.

4 травня під час обстрілів російськими військами міста Ізюм, що на Харківщині, загинув журналіст Олександр Махов

Олександр багато років працював на каналах «Україна» та «Україна24» «Дом» та «UA», висвітлював події на передовій.

Олександр Махов був учасником війни на Донбасі у 2014 році, воєнним кореспондентом. Після вторгнення російських окупантів знову вирушив на фронт, щоб захищати Україну.  

У заблокованому росіянами Маріуполі загинула журналістка, письменниця, перша в історії Маріуполя членкиня Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України, керівниця літературного клубу «Азов’є» 86-річна Наталя Харакоз.

Захищаючи Сєвєродонецьк, що на Луганщині, загинув телеоператор з Луцька Костянтин Кіц

Кіц відомий телеоператор та фотограф, який довгий час працював на ТРК «Аверс». 

Костянтин Кіц не вперше пішов захищати Україну. У 2014-2015 роках він воював на сході, а коли почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну, знову пішов на фронт.

Під час боїв з російськими окупантами поблизу Попасної, що на Луганщині, загинув тернопільський журналіст Віталій Дерех.

16-літнім юнаком став учасником Помаранчевої революції, славного маршу сумських студентів на Київ (тоді їх побили і заарештували). Під час Революції Гідності – знову серед перших. 20 лютого 2014 року витягував поранених на вулиці Інститутській, повзаючи з медичними ношами «по-пластунськи» у першій лінії.

Весною 2014 одним із перших вступив добровольцем в «‎Айдар»‎. Був командиром першого відділення першої роти.

У лютому 2022 знову пішов захищати Україну, брав участь у боях за Київ. 

У бою з окупантами загинув закарпатський фотокореспондент Роман Жук

До лав Збройних сил України Жук вступив добровольцем після повномасштабного російського наступу.

Роман Жук був також екоактивістом, одним із засновників волонтерського руху Chysto.de та співвласником сімейного бізнесу POVNA BANKA.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: