В Україні запускають грантову підтримку малого й середнього бізнесу: хто може оформити заявку

Screenshot_20220610-191931_Chrome

Уряд запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе вітчизняній економіці вистояти та стане фундаментом для повоєнного відновлення.

Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну.

«Уряд на доручення Президента України запускає нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни, допоможе нашій економіці вистояти та стане фундаментом для післявоєнного відновлення. Всього це 8 програм», - сказав очільник Кабміну.

Зокрема, він поінформував про 6 програм безповоротної грантової підтримки малого й середнього бізнесу. За його словами, перша інціатива – це мікрогранти на створення власного бізнесу, в межах якої держава надасть безповоротні витрати для створення тисяч нових мікробізнесів. Також можна взяти пільговий кредит у межах «5-7-9». Заявки будуть подаватися через Дію.

Друга програма, зазначив Шмигаль, – це безповоротні гранти на розвиток переробних підприємств. Мова про деревообробку, меблеве виробництво, виробництво одягу чи фурнітури, будівельних матеріалів, аграрну переробку тощо. Грант можна буде витратити, зокрема, на придбання обладнання.

Як зауважив глава уряду, програма в агросекторі стосуватиметься часткової компенсації вартості теплиць. Зокрема, буде надаватись безповоротний грант на проєкт модульної теплиці розміром 2 гектари. Заявка також подається через Дію. Передбачається будівництво до 3-х тисяч таких теплиць.

У межах четвертої програми, за словами Прем'єр-міністра, передбачаються гранти на висадку нових фруктових і ягідних садів. Перші очікування від проєкту – висадження нових садів загалом на площах до 10 тисяч гектарів.

Ще одна ініціатива стосується ІТ-сфери, зазначив Шмигаль. Передбачається, що Український фонд стартапів буде викуповувати частку у новостворених компаній. Цільова аудиторія програми — це ІТ-підприємці-початківці, які мають ідею створення стартапу та шукають фінансування на стадію створення тестової моделі. Гроші можна направляти лише на розвиток, найом співробітників, підготовку моделі та початкове фінансування. Бюджет програми на рік — 10 млрд грн. Пріоритет надаватиметься компаніям, які орієнтуються на експорт.

Шоста програма також пов’язана з ІТ. В її межах, українці, які бажають здобути кваліфікацію junior developer або графічний дизайнер, або іншу технічну спеціальність, матимуть змогу отримати грант, який можна буде витратити на навчання на ІТ-курсах. Держава направить фінансування для 60 тисяч українців, які зможуть після цього знайти роботу в цій сфері, зауважив глава уряду.

«Загалом ці шість грантових програм можуть стати справжнім драйвером зростання для економіки. Це ставка на малий і середній бізнес. Це мотивація для людей залишатися і працювати в Україні. Працювати задля нашої перемоги зараз, а також для розбудови сильної України в майбутньому», - наголосив Прем'єр-міністр.

Як повідомлялося, Сполучені Штати Америки через пряму бюджетну підтримку допоможуть забезпечити стійкість і відновлення України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: