10 фільмів про українсько-російську війну на Донбасі

війна
Українські військові. Фото з відкритих джерел.

Війна, яка розпочалася навесні 2014-го року, залишила відбиток не лише на житті мільйонів українців, але й на українському кінематографі.

«Донбас» 2018 

Калейдоскоп історій про війну на Донбасі. Статисти знімаються в сюжеті для пропагандистського ТБ-каналу. Місцеві депутати кидаються гівном. Ополченці манірно проводять обшук на блокпостах. Польові командири позують перед європейськими журналістами. Мирні жителі скаржаться на життя в бомбосховищі, а пізніше прив’язують українського добровольця до стовпа сорому. Закінчується фільм експресивним новоросійським бандитським весіллям. 

«Клондайк» 2022 

Це історія про три дні із життя сім'ї, яка опинилася перед складним вибором: чи можуть близькі люди з різним минулим йти у спільне майбутнє. Однією з драматичних ліній фільму є події, пов'язані із катастрофою літака МН-17 у липні 2014 року. 

«Черкаси» 2019  

Міша і Лев – хлопці з українського села. Різні життєві обставини приводять їх на військовий корабель ВМС України «Черкаси». Судно було дислоковане в порт кримського озера Донузлав, коли Крим вже окуповано. 

«Погані дороги» 2020

П’ять новел про жителів Донбасу та військових по різні боки лінії розмежування. Це історія водія, який забув документи та починає дивно поводитися на блокпості. Новела про сепаратиста, який завів дівчину у підвал, аби жорстоко її зґвалтувати, та інші. 

«Атлантида» 2019 

Події розгортаються у 2025 році на Донбасі. Війна закінчилася рік тому. Сергій бачив її на власні очі і досі не може забути. Він працює на місцевому металургійному заводі. Регіон став непридатним для життя – природа забруднена настільки, що це шкодить здоров’ю. Робота більшості людей, які тут залишилися, спрямована на подолання наслідків війни. Наприклад, Катя бере участь у ексгумаціях тіл загиблих. 

«Добровольці Божої чоти» 2015 

Народ, що повстав, скидає кримінальний уряд і виганяє васалів російської імперії, але колонізатор кидає проти України війська та захоплює частину території. Президент України підписує угоду про перемир'я та лінію розмежування сторін. За цією угодою, міжнародний аеропорт Донецька опинився за лінією. Але патріоти-добровольці не згодні віддавати його ворогові. 242 дні тривала героїчна оборона, аж врешті під прицільним обстрілом танків будівля аеропорту завалилась.

«Явних проявів немає» 2017 

Документальний фільм про жінку-військову, яка щойно повернулася з війни та проходить довгий шлях реабілітації. Розмовляючи з психологами, борючись із птср та панічними атаками, вона намагається повернутися до нормального життя та примиритися з жахіттями війни. 

«Земля блакитна ніби апельсин» 2020 

Документальний фільм про сім’ю з Донбасу, яка живе на території, де вже шостий рік тривають воєнні дії. 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Недалеко від їх домівки постійно лунають постріли, а війна, здається, ось дістанеться й до них. Проте, не дивлячись на страшні умови, родина не втрачає віри. Всі труднощі вони намагаються долати з посмішкою, а від страху рятуються завдяки своїм головним захопленням – грі на музичних інструментах та зйомками кіно про самих себе. 

«Невидимий батальйон» 2017

Український документальний кіноальманах українських жінок військових в умовах бойових дій на Сході України. Перший український документальний фільм про війну і жінок на війні, знятий жінками.

Над фільмами працювали три режисерки — Світлана Ліщинська, Аліна Горлова та Ірина Цілик. Всього у стрічці висвітлено історії шести героїнь, які несуть або несли службу у зоні проведення антитерористичної операції: Олени Білозерської, Оксани Якубової, Андріани Сусак, Дар'ї Зубенко, Юлії Паєвської та Юлії Матвієнко.

«Віддалений гавкіт собак» 2017 

Знятий на лінії фронту, на Сході України, фільм спостерігає за життям 10-річного Олега, фіксуючи, як дитячу невинність хлопчика поступово роз'їдає війна. Олег живе зі своєю любою бабусею Олександрою у невеликому будинку в селі Гнутове на Донеччині. Не маючи куди податись, Олег та Олександра залишаються вдома, у майже спустошеному селищі.   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: