В окупованому Херсоні росіяни надумали встановити пам'ятник Катерині II 

image (3)

Окупаційна "влада" в Херсоні хоче встановити в місті пам'ятник цариці Катерині II. Тамтешні гауляйтери вже звернулися по допомогу в Москву.

Російські ЗМІ повідомляють, що так званий "глава Херсонщини" Володимир Сальдо підписав звернення до помічника Путіна Володимира Мединського. Гауляйтер просить допомогти Кремль встановити в Херсоні пам'ятник Катерині II, інформує 24 канал.

Катерина II в українській історіографії

В українській історіографії Катерині II сприймається негативно, оскільки вона приєднала до російської імперії українське Причорномор'я та Крим.

Вона знищила Гетьманщину та Січ і запровадила кріпацтво. За Катерини II українські землі були повністю інтегровані до складу російської імперії.

Також за її правління на українсько-білоруських землях нищили греко-католицьку церкву. Вона особисто віддавала накази про придушення антикріпацьких виступів в Україні – Коліївщини (1768) та Турбаївського повстання 1789 – 1793.

Правління Катерини II ознаменувалося подальшою русифікацією України.

Зеленський поставив ціль звільнити Херсон

Збройним силам Росії вдалося окупувати частину Херсонської області та призначити так звану маріонеткову владу. У Кремлі хочуть приєднати Херсонщину до складу Росії, через що вже ввели бівалютну зону на окупованих територіях та проводять русифікацію населення.

Та президент Володимир Зеленський заявив, що звільнення Херсона – одне з ключових завдань Збройних Сил України. Радник глави Офісу президента Олексій Аресович повідомив, що ЗСУ вже на відстані у 15 – 18 кілометрів від Херсона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: