Україна може отримати статус кандидата в ЄС цього тижня

єс

Україна очікує на схвалення надання статусу кандидата в члени Європейського Союзу на саміті Ради ЄС уранці 24 червня, допускаючи ухвалення цього рішення навіть ввечері 23 червня.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Стефанішина зауважила, що майже всі лідери Євросоюзу підтвердили, що на сьогодні є консенсус щодо надання Україні статусу кандидата. Додала,, що українська влада вже готується до виконання умов, зафіксованих у висновку Єврокомісії. Зокрема, Україна вже готує дорожню карту реалізації рекомендацій Єврокомісії, яка невдовзі буде представлена і затверджена Президентом Володимиром Зеленським.

«Ми сподіваємося і очікуємо, що завтра і післязавтра лідери Європейського Союзу не лише нададуть Україні статус кандидата, а й чітко означать, що ми рухаємо в напрямку членства до Європейського Союзу і буде застосовувати до нас фінансові й економічні механізми для країни, яка має стати членом ЄС», - зауважила урядовець.

Стефанішина говорить, що статус кандидата окрім важливого політичного сигналу надає Україні абсолютно інший статус у відносинах з ЄС. Зокрема, йдеться про доступ до структурних фондів Євросоюзу, що, за оцінками Стефанішиної, є абсолютно неспівмірним порівняно з тим, що мимали до цього: «На сьогодні йдеться про фактично сотні мільярдів євро, які стануть нам доступними після отримання цього статусу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: