Як у Жовківській ТГ декомунізують вулиці (список)

Жовква (1)

У Жовківській територіальній громаді прийняли рішення про створення комісії, щодо зміни назв вулиць та демонтажу пам’ятників комуністичного тоталітарного режиму.

Про це повідомила Жовківська міська рада.

За результатами обговорення, вирішено демонтувати пам’ятники тоталітарного комуністичного режиму, що не внесенні в перелік культурної спадщини України, а саме:

  • Пам’ятник полеглим воїнам за свободу і незалежність Батьківщини (м. Жовква, вул. Львівська, поруч Жовківського міського Народного дому);
  • Монумент полеглим радянським солдатам (м. Жовква, вул. Я. Мудрого, міське кладовище);
  • Обеліск (с. Зіболки).

Окрім того, члени комісії внесли пропозиції щодо перейменування низки вулиць у Жовківській міській територіальній громаді.

Місто Жовква:

Вулиця Короленка - на вул. Широка

Обгрунтування: Повернення споконвічної назви - Широка. Короленка – одна з найстаріших вулиць Жовкви, фактично – ровесниця самого міста, заснована в 1609 р. війтом Блажеєм Напорою. Вже тоді вона носила назву Широка. Не змінювала цієї назви ні за австрійської, ні за польської міжвоєнної влади, ані за німецької. І тільки Радянський Союз наважився її усунути. «Широкою» вона була майже 350 років, «Короленка» - всього 76. До того ж, як і у випадку з всіма найстарішими назвами, вона не випадкова: Короленка дійсно є найширшою серед всіх паралельних вулиць Львівського передмістя (Сліпого, Срібної, Зеленої…), з котрими утворює єдину дільницю.

Вулиця Миру – залишити чинну назву

Обгрунтування: Зважаючи на війну з російським окупантом, дана назва не несе комуністичного або російського змістовного навантаження. Тому на прохання жовківчан, що мешкають на цій вулиці пропонується залишити назву без змін.

Вулиця Ціолковського - на вул. Маївського

Обгрунтування: Дмитро Маївський – один з найкрупніших діячів ОУН на Жовківщині. Генерал-політвиховник УПА, головний редактор часопису націоналістів «Ідея і Чин». Як можна прочитати у всіх офіційних біографіях Маївського, він народився 1914 року у селі Реклинець. А воно є історичною Жовківщиною - до Другої Світової Війни належало до Жовківського повіту. Ще раніше, 200 років тому – до великого Жовківського циркулу. Жовківщиною воно було і в часи юності Дмитра, тому всі сучасники природньо вважали його жовківчанином. Перша висока посада Маївського під час Других Визвольних Змагань також пов’язана з нашим краєм – він став керівником повітового проводу ОУН на Жовківщині. Дмитро Маївський особисто бував в Жовкві, і навіть тривало жив тут, переховувався, лікувався від поранення.

Вулиця Гагаріна - на вул. Героїв України

Обгрунтування: Місто Жовква заслуговує на те, щоб мати вулицю, яка буде нести в своїй назві пам’ять про усі покоління українців, які віддали життя за волю та незалежність нашої держави. Вулиця Гагаріна знаходиться в центральній частині міста і є однією з головних магістралей Жовкви тому саме вона повинна мати таку гідну назву.

Вулицю Ломоносова приєднуємо до вул. Підкови

Обгрунтування: Зважаючи на те, що на вулиці Ломоносова залишився тільки один невеличкий дім №8 її варто приєднати до вулиці Підкови.

Вулиця 8 березня - на вул. Романківа

Обгрунтування: Перейменування на честь видатного жовківчанина Любомира Романківа - провідного науковця компанії IBM у галузі комп'ютерних технологій, співвинахідника (разом з Девідом Томпсоном) процесів створення тонкоплівкових індуктивних і магніторезистивних мікроголовок для запису інформації, що уможливили появу жорстких дисків і персональних комп'ютерів, автор і співавтор понад 65 патентів. Про Україну Романків сказав так: «Коли я приїжджаю до України, я відчуваю, що я є у своїй країні, де я народився і де все мені рідне. Я поїхав з України, коли мені було 13 років. Коли увечері до Жовкви прийшли совєтські війська, то вже вночі з’явилися списки тих хто має бути розстріляний наступного ранку».

Вулиця Чайковського - на вул. Жолкевських

Обгрунтування: Розбудові та розвитку Жовкви сприяли родина Жолкевських та їх нащадки. Насамперед потрібно завдячувати окрім Станіслава Жолкевського - Регіні Жолкевській, яка за відсутності свого чоловіка займалася всією господаркою міста. Також, найвищого розквіту, Жовква, досягла тоді, коли була резиденцією Яна Собеського – правнука Станіслава Жолкевського. Тож всій красі та побудові нашого міста ми повинні дякувати в першу чергу, саме їм!

Вулиця Визволення - на вул. Збройних Сил України

Обгрунтування: Символічно, що радянську назву, яка прославляє окупацію 1939 року Західної України ми перейменуємо на честь нашої армії, що захищає нас від новітніх російських «визволителів» - окупантів.

Село Блищиводи:

Будинкам, що знаходяться на вул. Гагаріна надати такі адреси - вул. Миру, 12А, вул. Миру,12Б.

Село Великі Передримихи:

вул. Лесика - на вул. Лісна;

вул. Космонавтів - на вул. Вишнева.

Село Зіболки:

вул. Лесика - на вул. Сотника Перемоги;

вул. Чучвари - на вул. Перегорода.

Село Кулява:

вул. 1 травня - на вул. Соборна.

Село Воля-Висоцька:

вул. Довженка - на вул. Каденюка;

вул. Несторова - на вул. Героїв України;

вул. Петрова - на вул. Петріва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: