Сьогодні це іміджевий удар: що для рф означає перший за століття дефолт та який це матиме вплив

1547218012-8408-pic905-895x505-97229

росія вперше з 1918 року зазнала дефолту по зовнішньому боргу. У неділю закінчився пільговий період для двох купонів єврооблігацій.

Дефолт росії по своєму боргу в іноземній валюті відбувся вперше за століття, що стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам, повідомило 27 червня Bloomderg.

Протягом місяців країна шукала шляхи обходу санкцій, запроваджених після вторгнення кремля в Україну. Але наприкінці дня в неділю закінчився пільговий період для виплати відсотків у розмірі 100 мільйонів доларів США, що вважається дефолтом у разі пропуску.

«Це похмура ознака швидкої трансформації країни в економічного, фінансового та політичного вигнанця. З початку березня національні єврооблігації торгуються на критичних рівнях, валютні резерви центрального банку залишаються замороженими, а найбільші банки відірвані від світової фінансової системи», - пише видання.

ІА Дивись.info запитала у фінансового експерта Віктора Гальчинського, що означає для рф дефолт і як це вплине на майбутній перебіг подій у країні-агресорці.

«Мушу відзначити, що цей дефолт за зовнішнім боргом відбувся вперше за 104 роки. Раніше у рф були дефолти за внутрішніми боргами і, відповідно, більш ніж сто років не допускала невиконання зобов’язань за зовнішнім боргом. Це сталося через міжнародні санкції. З них було прибрано виключення на купонні платежі. Відповідно, 100 мільйонів доларів, які рф заплатила ще 27 травня нинішнього року, не пройшли через заборону на платежі, тому сьогодні, коли минуло 30 днів, рф зіткнулася вперше за 104 роки із зовнішнім дефолтом», - пояснює співрозмовник.

Каже, що насамперед це означає, що росія не зможе найближчим часом працювати на ринках зовнішніх запозичень.

«З іншого боку, на жаль, це не критично для росії», - констатує фахівець, уточнивши, що нині країна-агресорка практично не є залежною від зовнішніхз запозичень.

Пояснює: адже рф має великі доходи від продажу нафти і газу, відтак, проблем із фінансуванням своїх витрат у країни немає.

«Але враховуючи шкоду, яку вже завдано економіці та ринкам, дефолт на даний момент також є переважно символічним і мало має значення для росіян, які мають справу з двозначною інфляцією та найгіршим економічним скороченням за останні роки», - пише тим часом Bloomderg.

Журналісти додають, що росія відхрестилась від дефолту, заявивши, що має кошти для покриття будь-яких рахунків, але була змушена не платити. Намагаючись викрутити свій вихід, минулого тижня рф оголосила, що перейде на обслуговування свого непогашеного суверенного боргу в розмірі 40 мільярдів доларів у рублях, критикуючи «форс-мажорну» ситуацію, яку, за її словами, штучно створив Захід.

«Це дуже рідкісна річ, коли уряд, який інакше має кошти, змушений зовнішнім урядом до дефолту, – сказав Хасан Малік, старший аналітик Loomis Sayles & Company LP. - Це буде один із великих переломних дефолтів в історії».

Офіційна заява зазвичай надходила від рейтингових компаній, але європейські санкції призвели до того, що вони зняли рейтинги російських компаній. Згідно з документами для облігацій, пільговий період яких закінчився в неділю, власники можуть самі зателефонувати, якщо власники 25% облігацій погодяться, що настав дефолт.

Після закінчення кінцевого терміну фокус зміщується на те, що інвесторам робити далі.

Їм не потрібно діяти негайно і вони можуть вирішити стежити за ходом війни в надії, що санкції врешті-решт будуть пом’якшені. Час може бути на їхньому боці: вимоги стають недійсними лише через три роки з дати платежу, згідно з документами облігацій.

«Більшість власників облігацій будуть дотримуватися вичікувального підходу», — вважає Такахіде Кіучі, економіст дослідницького інституту Номура в Токіо.

Під час фінансової кризи в росії та обвалу рубля в 1998 році уряд президента Бориса Єльцина не виплатив 40 мільярдів доларів свого місцевого боргу, одночасно оголосивши мораторій на зовнішній борг.

Востаннє росія впала в дефолт по відношенню до своїх іноземних кредиторів більше століття тому, коли більшовики під керівництвом Володимира Леніна відмовилися від приголомшливого боргового навантаження нації царської епохи 1918 року.

За деякими підрахунками борг сягав декілька трильйонів доларів у розрахунку на сучасні гроші, каже Малік Луміс Сейлз, який також є автором книги «Банкіри та більшовики: міжнародні фінанси та російська революція».

Для порівняння, на початок квітня іноземці володіли російськими єврооблігаціями в еквіваленті майже 20 мільярдів доларів.

«Чи є виправданим приводом сказати: «Ну, санкції не дозволили мені здійснити виплати, тож це не моя вина»?» — сказав Малік.

«Питання полягає в тому, що санкції самі по собі були відповіддю на дії з боку суверенної країни, - сказав він, маючи на увазі вторгнення в Україну. - І я думаю, що історія розсудить це в новому світлі».

Міністр фінансів Антон Силуанов назвав дефолт «фарсом».

Оскільки мільярди доларів щотижня все ще надходять у державну скарбницю від експорту енергоносіями, незважаючи на гострий конфлікт в Україні, він повторив, що країна має кошти та бажання платити.

«Будь-хто може заявити, що заманеться, - сказав Силуанов. - Але кожен, хто розуміє, що відбувається, знає, що це ні в якому разі не за замовчуванням».

Гроші потрапили в пастку після того, як Мінфін США закінчив дію лазівки в санкціях, скасувавши виключення, яке дозволяло власникам облігацій США отримувати виплати від росіян. Через тиждень Європейський Союз також запровадив санкції проти російського платіжного агента, Національного розрахункового депозитарію.

У відповідь володимир путін запровадив нові норми, згідно з якими зобов’язання росії за облігаціями в іноземній валюті виконуються після перерахування відповідної суми в рублях місцевому платіжному агенту.

Міністерство фінансів здійснило останні виплати відсотків, що еквівалентно приблизно 400 мільйонам доларів. Однак жодна з базових облігацій не має умов, які дозволяють здійснювати розрахунки в місцевій валюті.

Поки що незрозуміло, чи будуть інвестори використовувати новий інструмент і чи дозволять їм чинні санкції взагалі репатріювати гроші.

За словами Силуанова, для кредиторів немає сенсу вимагати визнання дефолту через суд, оскільки росія не відмовилася від свого суверенного імунітету, і жоден іноземний суд не має юрисдикції.

«Якщо ми в кінцевому підсумку дійдемо до точки, коли вимагають дипломатичних активів, то це рівнозначно розриву дипломатичних зв’язків і вступу в прямий конфлікт, – сказав він. - І це поставило б нас у інший світ із зовсім іншими правилами. У цьому випадку нам доведеться реагувати по-іншому – і не через законні канали».

Натомість є більша і краща важливіша міна, яка може спрацювати найближчим часом, додає Віктор Галичинський.

Каже, що йдеться про рішення Сенату США щодо визнання рф країною-спонсором тероризму.

«Після того, як адміністрація США ухвалить рішення і воно набуде чинності, рф не змоде проводити фінансові транзакції в доларах і наступним кроком може стати внесення росії до чорного списку FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей - ред.). Усередині червня рф виключили з керівних органів управління групою. І у зв’язку із цим тоді з нею не зможуть взагалі працювати жодні платіжні системи і практично це буде обмеження для всіх російських банків. Таке рішення можуть ухвалити», - зазначає експерт.

Нині ж лише частина банків відключена від SWIFT, уточняє Гальчинський.

«Сьогодні цей дефолт є іміджевим ударом по росії. Кричать, що у всьому винні сакції. Тим не менш дефолт - це факт. Сильно вони від цього не страждатимуть, натомість більше можуть потерпіти від включення до чорного списку посібників тероризму», - вважає наш співрозмовник.

Софія ДУДАР, Мар'яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: