Україна та ЄС відновлюють міжнародну торгівлю електроенергією

електроенергія
Фото ілюстративне

Європейська мережа операторів системи передавання електроенергії ENTSO-E дозволила Україні та Євросоюзу відновлювати міждержавну торгівлю електроенергією. Перший аукціон на розподіл пропускної спроможності до Румунії запланований на 28 червня з днем постачання на 30 червня.

Про це повідомили у НЕК «Укренерго» у вівторок, 28 червня.

На першому етапі доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів (експорт/імпорт) розподілятиметься лише на добових аукціонах, буде обмежена обсягом до 100 МВт та підлягатиме щоденному аналізу. При цьому наразі розподіляються лише перетини в напрямку Румунії.

«Технічно наша енергосистема вже зараз може забезпечити до 1690 Вт потужності для експорту. Після здійснення додаткових технічних заходів пропускна спроможність для продажу електроенергії за кордон може зрости до 4-5 ГВт», — додав міністр енергетики України Герман Галущенко.

З його слів, всі генеруючі компанії матимуть рівний доступ до експортної торгівлі електроенергією завдяки прозорим аукціонам.

Натомість поступове збільшення експорту електроенергії приноситиме нашому енергоринку кошти, які необхідні для стабілізації його фінансового стану. Європейські країни, своєю чергою, отримають змогу забезпечити більш стабільне енергопостачання та, що найважливіше, замістити російські енергоресурси.

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький зазначив, що за термінами відкриття експорту з новоприєднаної до ENTSO-E енергосистеми це — «безпрецедентно швидко ухвалене рішення».

«За угодою про синхронізацію від 2017 року, комерційний експорт мав відкритися лише через рік після пробної синхронізації. Ми досягли згоди на відкриття комерційних обмінів за 3 місяці. Щобільше, тут символічний збіг — рівно 5 років тому "Укренерго" підписало з ENTSO-E історичну угоду, завдяки якій сьогодні українська енергосистема синхронізована з європейською. Цей договір визначив умови для майбутньої інтеграції з енергомережею континентальної Європи, яка мала відбутися у 2023 році. Ми досягли результату на півтора року раніше», — прокоментував голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: