росіяни страчували цивільних у понад 30 населених пунктах, підтверджені більше 20 випадків сексуального насильства, - ООН

буча

Моніторингова місія Організації об'єднаних націй з прав людини в Україні перевірила та підтвердила 23 випадки сексуального насильства, пов'язаного з війною, а також — випадки страт цивільного населення у понад 30 населених пунктах.

Про це сказано у звіті Управління ООН з прав людини, який охоплює перілж від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, себто з 24 лютого, до 15 травня теперішнього року.

Там зафіксували незаконні вбивства, включно із сумарними стратами цивільних у понад 30 населених пунктах у Київській, Чернігівській, Харківській і Сумській областях під час окупації російськими військами наприкінці лютого та в березні нинішнього року.

До 15 травня ООН отримала інформацію про понад 300 таких убивств. В організації підкреслюють, що цифра неостаточна, позаяк з'являтимуться нові докази. У Бучі Київської області зафіксовано щонайменше пів сотні цивільних, убитих росіянами.

В організації перевірили та підтвердили 23 випадки сексувального насильства окупантів щодо цивільних. Ідеться про зґвалтування, групове зґвалтування, катування, примус до публічного роздягання, погрози сексуального насильства. Такі випадки здебільшого ставались у населених пунктах, які перебували під тимчасовою окупацією, однак є винятки: їх зафіксували на території, підконтрольній Україні.

Очільниця Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер заявила, що для розуміння всього масштабу сексуального насильства в цьому контексті можуть знадобитися роки, оскільки через активні бойові дії, небезпеку, масові переміщення та стигму, жертви СНПК часто не можуть або не хочуть говорити з іншими або подавати офіційну скаргу в правоохоронні органи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: