ЕКЗ та ІКСІ: що обрати

IVF_laboratory

Коли лікування безпліддя звичайними медикаментозними чи хірургічними способами неефективне, використовують ДРТ — допоміжні репродуктивні технології. Так називають методи, за яких частина процесу зачаття відбувається поза організмом, у лабораторних умовах. ЕКЗ та ІКСІ — найбільш популярні ДРТ. Кожен з них має особливості, які слід враховувати при виборі.

Що таке ЕКЗ

Екстракорпоральне запліднення ще називають зачаттям у пробірці. Воно складається з кількох етапів. На першому жінка отримує гормони, під впливом яких у яєчниках дозріває не один фолікул, а цілий пул. На наступному етапі їх вилучають. Тоді до яйцеклітин додають очищену та концентровану сперму й залишають на кілька годин за температури, яка відтворює температуру тіла. За цей час сперматозоїди природним чином проникають у яйцеклітини. Запліднені яйцеклітини від трьох до п'яти днів тримають в інкубаторі, даючи їм досягти ступеня зрілості, потрібного для імплантації. Остання стадія — вибір ембріона та перенесення його в матку.

Детальна інформація про ЕКЗ за посиланням: https://mdclinics.com.ua/uslugi/lechenie-besplodiya/metody-lecheniya/eko/

Що таке ІКСІ

ІКСІ (ICSI) — інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда. Від класичного ЕКЗ метод відрізняється процесом запліднення. У цьому разі не додають сперму до яйцеклітин з надією на самостійне проникнення сперматозоїдів всередину. Натомість ембріолог ретельно вибирає один сперматозоїд, готує його, поміщає в спеціальну голку, проколює голкою оболонку яйцеклітини та вводить сперматозоїд всередину, в цитоплазму. Запліднену у такий спосіб яйцеклітину культивують до потрібного ступеня зрілості, а тоді ембріон переносять у матку.

p30FTVl10HELxb3RUjCGpiMfPcyiRZYjG5DcKwylMyXgyVwo1ZgAuP8UQsd7Pcda1WcDj-RgQLGsFUFvSzb7hbAQKpwc6xxemozzo21-ft47jwpnoShCUWkM6MZg57IaSBvitpA

Подібність та відмінність

ІКСІ та ЕКЗ відрізняються лише одним етапом — заплідненням. Решта всіх етапів, починаючи від стимуляції гіперовуляції до перенесення ембріона в матку, ідентичні. Але саме спосіб запліднення виявляється вирішальним чинником тоді, коли шанси самостійне проникнення сперматозоїда в яйцеклітину невеликі.

Коли краще використовувати ІКСІ?

ІКСІ показана за чоловічого чинника безплідності:

  • мала кількість сперматозоїдів;
  • недостатня рухливість сперматозоїдів;
  • велика кількість сперматозоїдів із порушеною морфологією (аномальною будовою);
  • сперма отримана не звичайним шляхом, а вилучена за допомогою інвазивних методів (PESA, TESA), електроеякуляції або сперматозоїди отримані з сечі;
  • сперма містить високий рівень антиспермальних антитіл.

Також ІКСІ використовують у наступних ситуаціях:

  • надто щільна оболонка яйцеклітини;
  • неуспіх попередніх спроб ЕКЗ;
  • використання кріоконсервованої сперми.

Чи є ІКСІ кращим методом?

ІКСІ використовують, коли попередні спроби ЕКЗ не призвели до успіху. Через це може здатися, що ІКСІ результативніша, ніж ЕКЗ. Крім того, метод здається надійнішим: не треба чекати самостійного запліднення і сподіватися на нього. Але якби все було так, звичайне ЕКЗ вже було б повністю витісненим ІКСІ. Насправді ж, навіть приміщення сперматозоїда всередину яйцеклітини не є гарантією зачаття. Запліднення може не статися, або клітини можуть почати ділитися, а почавши, зупинитися. Ембріон може не імплантуватися в стінку матки, а імплантувавшись, не втриматися там — тобто зберігаються ті ж ризики, що й за звичайного ЕКЗ.

Декілька великих досліджень показали, що за відсутності чоловічого чинника безпліддя ІКСІ не має жодної переваги перед звичайним ЕКЗ, його результативність не є вищою. Тому фахівці закликають не використовувати ІКСІ поза показаннями з огляду на його вищу вартість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: